Karadžiću odbijeno pravo na žalbu

Radiosarajevo.ba
Karadžiću odbijeno pravo na žalbu

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo Karadžićevu molbu da se žali na odluku Suda kojom mu je postavljan branilac.

„Vijeće smatra da optuženi nije pokazao zašto bi mu bilo dozvoljeno da se žali na ovu odluku. Optuženi pogrešno opisuje ovo pitanje kao 'nametanje' ili 'dodjeljivanje' branioca (...), međutim, u ovom slučaju Vijeće još uvijek nije nametnulo branioca“, navodi Vijeće i dodaje da će Karadžić imati pravo na samozastupanje „ukoliko ne nastavi sa ometanjem suđenja“, prenosi Birn - Justice report.

Ured registrara Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je 20. novembra ove godine – prema naredbi Sudskog vijeća - imenovao Richarda Harveya, britanskog advokata, za branioca Radovanu Karadžiću.

Odluka o imenovanju donesena je nakon što je Karadžić odbio da prisustvuje na ročištima 27. oktobra i 2. novembra - na kojima je Tužilaštvo u Haagu iznijelo uvodnu riječ. Prema odluci Suda, Harveyu je dodijeljeno tri i po mjeseca da se pripremi za suđenje

Optuženi je zatražio pravo da se žali na ovu odluku, smatrajući je „manjkavom“, ali je sudsko vijeće utvrdilo da bi takvo pravo za sada bilo „preuranjeno, zbog statusa branioca koji se još uvijek samo priprema za suđenje“.

„Vijeće smatra da je molba optuženog nejasna, jer nije jasno prema kojim se aspektima odluke želi žaliti. (...) U bilo kojem slučaju, treba navesti da nije uloga optuženog da ispituje koliko će vremena biti dodijeljeno braniocu koji se prirema za suđenje“, navodi se u odluci Sudskog vijeća.

Sudsko vijeće zakazalo je nastavak suđenja Karadžiću za 1. mart 2010. godine, kada će optuženi i dalje imati pravo na „samozastupanje, osim ako ne nastavi sa ometanjem postupka“.

Karadžić je prije početka suđenja zatražio da mu se odobri dodatno vrijeme za pripremu Odbrane zbog „iznimno složenog predmeta“, ali je taj zahtjev odbijen.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je 21. jula 2008. u Srbiji, a suđenje mu je počelo u oktobru ove godine.

birn.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak