'Karadžiću i Plavšićki nije moguće dokazati zločinački poduhvat'

Radiosarajevo.ba
'Karadžiću i Plavšićki nije moguće dokazati zločinački poduhvat'


Milorad Dodik, predsjednik RS-a i svjedok odbrane Radovana Karadžića rekao je da ni Karadžiću, kao ni Biljani Plavšić i mnogim drugim optuženim Srbima u Haškom tribunalu "nije moguće dokazati optužnicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu", javlja Fena.

Navodi da je očigledno da je sama ta kvalifikacija “rezervisana isključivo za Srbe i politički establišment srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji, dok drugi nisu bili procesuirani ni za zločine koje su počinili".

On je u izjavi novinarima na Palama ustvrdio i da je očigledno da Haški tribunal “svo vrijeme radi tako da putem presuda materijalizuje Srbima nametnutu krivicu”.

Kaže i da ono što je nedavno govorio u Tribunalu kao svjedok odbrane haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, te obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prošle sedmice na raspravi u Generalnoj skupštini UN o radu Haškog tribunala, “predstavljaju najvjerodostojniji odraz onoga šta je taj sud”.

Ustvrdio je i da je “primjer selektivnog pristupa Haškog tribunala i slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je prvostepenom presudom Tribunala bio osuđen na 24 godine zatvora za dokazan organizovani zločinački poduhvat, a onda  uz pomoć centara moći oslobođen”.

"Mi koji ovdje živimo ne smijemo to da zaboravimo i olako prihvatimo, ni kvalifikaciju genocida u Srebrenici, ni genocida uopšte, niti bilo kakvu priču o udruženom zločinačkom poduhvatu i treba da nastavimo da se borimo", ustvrdio je on.

Komentirajući pitanje oduzimanja entitetskog državljanstva za građane Brčko Distrikta, Dodik je naveo da treba naći adekvatno rješenje za pitanje državljanstva stanovnika Brčko Distrikta i najavio je mogućnost da RS, ako bude smetnji, riješi to pitanje.

"Naravno da postoji rješenje donošenjem novih propisa i prihvatanjem državljanstva od Republike Srpske", rekao je Dodik i naveo da to niko ne može da spriječi.

Najavio je i za večeras u Banjoj Luci sastanak rukovodstva SNSD-a s premijerom i ministrima u Vladi RS-a, na kojem će biti riječi o neuspjehu razgovora političkih lidera BiH sa evropskim komesarom Štefanom Fulleom o provođenju odluke "Sejdić-Finci”, kao i aktivnostima u vezi sa Fabrikom “Birač” i Balkan investment bankom  i drugim  temama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak