Karadžić traži jednomjesečnu pauzu

Radiosarajevo.ba
Karadžić traži jednomjesečnu pauzu


Radovan Karadžić
, bivši predsjednik Republike Srpske, zatražio je da mu Haški tribunal odobri jednomjesečnu pauzu u suđenju zbog “stalnih kršenja” obaveze objelodanjivanja dokaza.

U podnesku sudijama Haškog tribunala, Karadžić je istakao da je njegov tim utvrdio da mu Tužilaštvo nije dostavilo izjavu svjedoka Aleksandra Vasiljevića, koja je bila “značajna za odbranu”, javio je danas BIRN - Justice Report.

Prema Karadžićevim riječima, Vasiljević u svojoj izjavi navodi kako je 1991. godine znao za “paravojne formacije bosanskih Muslimana” koje su vršile zločine nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Također, kako tvrdi Karadžić, u izjavi stoji da srpske vlasti nisu tražile dolazak paravojnih formacija iz Srbije, kao i da nisu vršile zločine u Bijeljini 1992.

Karadžić u podnesku navodi kako “stalna kršenja” obaveze dostavljanja dokaza odbrani pokazuju da je “praksa Haškog tužilaštva nepouzdana i nesigurna”.

„Vjerujem da bi u ovom trenutku jedno rješenje bilo da Sudsko vijeće naloži Haškom tužilaštvu da stavi svoju bazu podataka na raspolaganje timu Odbrane, kako bi Odbrana sama locirala dokaze oslobađajućeg karaktera“, navodi se u podnesku.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Na teret mu se stavlja i dugotrajno artiljerijsko granatiranje Sarajeva, kao i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.

Tužilaštvo je dokazni postupak protiv Karadžića započelo u aprilu 2010. godine, a završilo krajem maja prošle godine.

Trenutno je u toku izvođenje dokaza odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak