Karadžić: Snajperista protiv snajperiste

Radiosarajevo.ba
Karadžić: Snajperista protiv snajperiste

Nastavljajući svjedočenje u odbranu Radovana Karadžića, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević negirao je da su snajperisti iz njegove jedinice otvarali vatru na civile u Sarajevu, javio je BIRN - Justice Report.

General Milošević je kao 'nemoguće' opisao da 'pod bilo kakvim okolnostima' komandant 'izusti da se dejstvuje van vojnih ciljeva'.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Za zločine nad civilima počinjene u Sarajevu, Tribunal u Haagu je Miloševića osudio na 29 godina zatvora.  

Potvrđujući da je svaka jedinica unutar SRK-a imala obučene snajperiste – što su neki od prethodnih Karadžićevih svjedoka iz SRK negirali – Milošević je kazao da je njihov zadatak bio isključivo da djeluju protiv snajperista, položaja i 'značajnih ličnosti' Armije BiH (ABiH) u gradu.

Snajperisti ABiH, po svjedoku, gađali su 'prvenstveno civile' na srpskoj teritoriji sa zgrada Skupštine i Vlade te nebodera u Sarajevu.

''Morali smo da stvorimo strukturu da im pariramo'', kazao je Milošević, dodavši da je tokom primirja bilo više žrtava snajperskih hitaca nego bez primirja.

Na Karadžićevo pitanje o napadima na tramvaje u Sarajevu, koje su po optužnici, 1994. počinili snajperisti VRS-a, Milošević je odgovorio da su tramvaji mogli biti zahvaćeni vatrom koju je izazvala ABiH iz grada.

Dodao je da je imao informacije da je ABiH građane obavještavala da će ih vatrom štititi dok se voze tramvajima. Ocjenjući da je 'to bilo pogrešno', general Milošević je rekao da je SRK morao da uzvrati na tu vatru i da su time mogli biti zahvaćeni i tramvaji.

Svjedok je kazao da se dvije godine zalagao za antisnajperski sporazum, koji je konačno postignut 1994. godine, ali je negirao navod optužnice da je obustava snajperske vatre pokazala da su on, Ratko Mladić, tadašnji komandant VRS-a, i sam Karadžić sve vrijeme imali kontrolu nad njom.

''Kad je prestala njihova (ABiH) snajperska vatra, tada je i naša isključena'', ustvrdio je Milošević.

Za razliku od VRS-a, kako je naveo, protivnička strana nije imala nikakav interes da se situacija riješi mirnim putem.

Svjedok je izjavio i da nad Bošnjacima koji su ostali na prostoru pod kontrolom SRK-a VRS-a 'nije počinjen nijedan zločin'.

Milošević je napomenuo da nikada nije odobravao da se 'neprijatelj' naziva 'poturicama', 'balijama' i 'Turcima'.

Svjedočenje na suđenju Karadžiću – koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – general Milošević nastavit će 30. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak