Karadžić: Broj žrtava u Srebrenici netačan

Radiosarajevo.ba
Karadžić: Broj žrtava u Srebrenici netačan

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zahtijevao je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da se odobri pristup DNK analizama žrtava Srebrenice koje je optužba identificirala, rekavši da je njihova brojka "netačna".

"Sve što je predočeno dosad a vezano za Srebrenicu je netačno", kazao je Karadžić u Haagu na predraspravnom vijeću sudskog procesa protiv njega, koji bi trebao da počne u septembru, javio je AFP.

"Nemamo jasnu ideju o broju žrtava", nastavio je on, rekavši da nije sigurno da je bilo na "hiljade žrtava".

"Pojavljuju se sada živi ljudi čija se imena nalaze na nadgrobnim spomenicima", rekao je on, zahtijevajući da se njegovim ekspertima omogući da ispitaju na hiljade DNK analiza koje su obavili eksperti optužbe, kako bi se provjerila "metodologija".

Optuženi, koji je uhapšen 21. jula 2008. u Beogradu, nakon 13 godina bjekstva, naveo je "ljude koji su pali u ratu", ili koji "danas žive u inozemstvu", ili koji su "ubijeni 1992. i 1993.", a koji se, prema njemu, smatraju "nestalima ili ubijenima" u masakru u Srebrenici u julu 1995.

"Ubijeđeni smo da postoje velika pretjerivanja", rekao je Karadžić, optužen za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid zbog svoje uloge u ratu u Bosni i Hercegovini.

"Vidjet ćete na šta će ličiti istina nakon sudskog procesa", dodao je on.

Prema optužbi, blizu 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca ubijeno je u masakru prilikom zauzimanja enklave Srebrenice od bosanskih Srba 1995.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak