Kantonalna vlada: Odluka u skladu sa zakonom

Radiosarajevo.ba
Kantonalna vlada: Odluka u skladu sa zakonom

Vlada Kantona Sarajevo afirmira pravo na slobodu vjere i slobodu od vjere. Također, afirmiramo pravo roditelja da njihova djeca pohađaju časove vjeronauke, po njihovom izboru, stoji u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

Dossier: Vjeronauka
 
Ova Vlada, čiji ministar obrazovanja Emir Suljagić je donio odluku prema kojoj se ocjene iz vjeronauke ne uračunavaju u prosjek ocjena učenika u osnovnim i srednjim školama, prvi se put, nakon tri sedmice, zvanično oglasila.
 
„Osim navedenog, ponavljamo da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet 'Vjeronauk', te da su sve odluke i instrukcije koje je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo donijelo u skladu i duhu zakona Kantona Sarajevo i BiH, te su donesene kako bi se uveo red i ukinula dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti“, stoji u saopštenju.
 
U saopštenju se nadalje podsjeća da je ovo Vlada svih građana, te da vjerske slobode nisu i neće biti upitne.
 
„Vlada Kantona Sarajevo ne prihvata i osuđuje neumjesne izjave kojima se vrijeđa ličnost ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo dr. Emira Suljagića, čiji dignitet i moralni lik ne može i ne smije biti predmet dnevnopolitičkih i populističkih izjava“, stoji u saopštenju.
 
Sva rješenja trebaju se zasnivati na jednakopravnosti svih građana pred zakonom, a protiv diskriminiranja, koristeći evropsku demokratsku praksu i važeće konvencije i pravna rješenja, poruka je Vlade.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak