Kanton 10: Neizvjesno biranje delegata

Radiosarajevo.ba
Kanton 10: Neizvjesno biranje delegata

Iako je bilo najavljeno da bi iz Skupštine Kantona 10 ove sedmice mogli biti kandidirani delegati za Dom naroda Federalnog parlamenta, neizvjesno je kada će se to desiti.

To proizilazi iz izjave Drage Stanića, predsjedavajućeg u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Skupštine, koju je dao nakon današnjeg zasjedanja Kolegija u proširenom sastavu u Tomislav-Gradu.

Nije dogovoren mogući datum nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine, rekao je, iako je bilo najavljeno da bi to mogao biti petak ove sedmice.

Za danas je, naime, bilo predviđeno da Kolegij usaglasi datum nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona 10 na kojoj treba da budu izabrani predsjedavajući i dvojica potpredsjednika tog tijela u novom postizbornom mandatu, usvojen budžet za 2011. godinu i utvrđene liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Skupština Kantona 10 sastala se 16. februara u Tomislav-Gradu, a sjednica je prekinuta nakon rasprave o dnevnom redu, za koji je također bio predviđen izbor članova za federalni Dom naroda.

Prekid, dogovoren gotovo jednoglasno, trajat će do postizanja političkog dogovora unutar kluba hrvatskih zastupnika o tome ko će činiti većinu, rekao je tada Stanić.

Izostanak jasno definirane većine i danas je naveo kao razlog zbog kojeg nastavak nije dogovoren uprkos optimističnijim najavama iz prethodnih dana.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak