Kandidatkinja SNSD-a priznala genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Kandidatkinja SNSD-a priznala genocid u Srebrenici

Vesna Kočević
, kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za načelnicu Općine Srebrenica, u intervjuu za vanjskopolitičku emisiju “Horizonti” Hrvatske radiotelevizije (HRT) priznala je genocid počinjen u julu 1995. godine nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici. 
Nakon ovakve izjave, ostaje otvoreno pitanje da li će se Vesna Kočević suočiti sa sankcijama unutar stranke
Ona je unatoč tome što je učestvovala na nedavnom skupu SNSD-a u Srebrenici na kojem je njen stranački šef Milorad Dodik ponovo otvoreno negirao genocid, izjavila da "osuđuje zločine i poštuje odluke suda" te da je njen stav da "pojedinci moraju odgovarati".

Međunarodni sud pravde i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu su zločin u Srebrenici proglasili genocidom, a Sud BiH donio niz presuda kojim se zločin u Srebrenici nedvosmisleno kvalifikuje kao genocid. 

Za očekivati je da će negatori genocida u drugim srpskim strankama u Srebrenici osuditi ovakav stav Vesne Kočević, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak