Kandidati za ministre: Radončiću sigurnost, Osmiću odbrana

Radiosarajevo.ba
Kandidati za ministre: Radončiću sigurnost, Osmiću odbrana

Fahrudin Radončić
je i formalno predložen za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Zekerijah Osmić predložen je za državnog ministra odbrane, a Edita Đapo kao zamjenica ministra finansija i trezora.

Predložio je ovo lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. Dopis je uputio već danas, na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, premijeru Vjekolavu Bevandi.

„Shodno potvrđivanju odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara i zamjenika ministara iz reda SDA (Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića) koju je, 22. oktobra 2012. godine usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, SDPBiH predlaže da se u što hitnijem roku pokrene procedura imenovanja ministara i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH u skladu sa procedurama propisanim Ustavom BiH i Zakonom o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine“, napisao je Lagumdžija.



Fahrudin Radončić je 'utemeljitelj' sarajevskih dnevnih novina Dnevni avaz te je lider i osnivač Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH. Rođen je 24. maja 1957, u Beranama, manjem mjesto na sjeveroistoku Crne Gore. U novinarstvu je od svoje 19. godine, a u politici je (zvanično) od 2009.

Zekerijah Osmić, koji je rođen 2. avgusta1956. u Brčkom, čelnik je SDP-a u ovom distriktu: zbog te lokacije imat ćemo zanimljivu situaciju unutar Vijeća ministara. Naime, zbog nacionalnog i entitetskog pariteta, Ustav BiH navodi kako unutar Vijeća ministara moraju biti četiri ministra/ministrice s prostora Republike Srpske, od kojih jedan treba biti Bošnjak.



Kako se u Vijeću ministara trenutno nalaze Sredoje Nović, Nikola Špirić i Mirko Šarović iz RS-a, čeka se 'četvrti' ministar/ministrica iz ovog entiteta, a da pripadaju redu Bošnjaka. Do sada je to bio Sadik Ahmetović (sigurnost), no, kako će njega zamijeniti Radončić kojem je prebivalište u FBiH, to znači da će se Osmić, koji je prijavljen u Brčkom, 'podvesti' kao četvrti član Vijeća ministara iz RS-a?

Edita Đapo, članica je Glavnog odbora SBB-a, Inače je profesorica na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu gdje predaje međunarodnu ekonomiju; rođena je 24. oktobra 1973. u Trebinju, a diplomirala je 1996. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je i doktorirala, 2007, međunarodnu ekonomiju na Tohoku univerzitetu u Japanu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak