Kandidati SDA: Ahmetović, Ibrahimović i Kasumović

Radiosarajevo.ba
Kandidati SDA: Ahmetović, Ibrahimović i Kasumović


Stranka demokratske akcije BiH (SDABiH) danas je odlučila o kandidatima za Vijeće ministara BiH. Ukoliko imenovanja potvrdi Parlament BiH, Sadik Ahmetović tako će biti novi-stari državni ministar sigurnosti, Muhamed Ibrahimović trebao bi biti novi ministar odbrane BiH, a Fuad Kasumović zamjenik bh. ministra finansija i trezora, koji je, kao i Ahmetović, na toj poziciji i danas.

Kako je danas u Sarajevu izjavio Sulejman Tihić, predsjednik SDABiH, pored imenovanja, na sjednici stranačkog predsjedništva su usvojeni Sporazum šestorice lidera o formiranju vlasti na državnom nivou, potom Sporazum koji su postigli sa SDP-om, što je i rezultiralo imenovanjem kandidata za Vijeće ministara BiH. Demantovao je opaske pojedinaca kako je SDA dobila najslabija ministarstva, ocijenivši kako ih posebno raduje sektor odbrane:

„Strateški interes BiH, pa tako i SDA, jeste ulazak naše zemlje u NATO, što je i važnije od priključivanja Evropskoj uniji. Zato i jesmo posebno zadovoljni Ministarstvom odbrane BiH“.

Nelegalna podjela

Tihić je priznao kako je šteta što bh. vlast nije formirana ranije. On je dio odgovornosti prebacio na sebe i SDA, ali je podsjetio javnost na isključive zahtjeve koje su u posljednjih 15 mjeseci imali SDPBiH, HDZBiH i SNSD kao i na činjenicu da je posljednji dogovor o formiranju vlade postignut na sastanku u organizaciji SDA.



Govoreći o kandidatima, Tihić je naglasio kako je Sadik Ahmetović, inače potpredsjednik stranke, dosadašnjim radom opravdao povjerenje i za preostali dio mandata. Jedan od njegovih najvećih uspjeha, dodao je Tihić, jeste bezvizni režim u BiH.

Za Muhameda Ibrahimovića je predsjednik SDA kazao da je „čovjek od mjere“ koji govori engleski i arapski jezik. O Fuadu Kasumoviću je rekao da je jedan od najiskusnijih ljudi u ovoj oblasti u BiH.

Kada je riječ o imenovanju direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA), Tihić je istaknuo kako će SDA predložiti kandidata, ali isti neće biti član stranke s obzirom na to da je politička podjela agencija nelegalna.

Novinarima su se obratili i imenovani kandidati. Ahmetović je rekao da će nastaviti raditi kao i dosad, tj. da će mu prioritet u radu biti borba protiv terorizma i borba protiv organiziranog kriminala. On je za ovu godinu najavio velike rezultate, te donošenje dokumenta na državnom nivou „Deradikalizacija pojedinaca i organizacija“, što će biti jedan od prvih dokumenata o kojem će se očitovati novi saziv Vijeća ministara BiH. Ibrahimović će, naglasio je, nastaviti raditi na reformi u ovom resoru, kao i na realizaciji zadataka koje BiH ima na putu ka NATO Savezu.

Problemi u finansijama

Prepreke u radu od trojice kandidata očekuje, zasad, samo Kasumović. On bi trebao, ako Parlamentarna skupština BiH (ima rok od 30 dana da potvrdi imenovanja) da zeleno svjetlo, biti zamjenik ministra finansija i trezora BiH, što je pozicija koja bi mogla pripasti Nikoli Špiriću (SNSD). Kasumović navodi kako je saradnja s njim, i ranije, predstavljala strahovit problem:

„Morao sam ga često napominjati kako on nije premijer RS, već predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a sve zbog poteza koje povlači na štetu BiH. Treba reći i to da Špirić, koji u vlasti zastupa interese RS, u Sarajevu mjesečno boravi šest dana, a ovo je ipak živ posao koji se ne može raditi iz Banje Luke“.

Što se tiče Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, Tihić je kazao kako je stranka, usvojivši danas zaključak na sjednici Predsjedništva SDA, i zvanično odlučila ne podržati akt. Ponovio je već poznati stav SDABiH koja smatra da će ovim aktom policija biti operativno ugrožena, te biti izložena većem političkom uticaju. Ni Tihić nije mišljenja da će koalicija sa SDP-om na federalnom nivou biti ugrožena zbog različitih stavova po pitanju ovog Nacrta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak