Kampanja 'Gdje su Romi na popisu stanovništva u BiH?'

Radiosarajevo.ba
Kampanja 'Gdje su Romi na popisu stanovništva u BiH?'

Ženska romska mreža "Uspjeh" započet će u ponedjeljak kampanju "Gdje su Romi na predstojećem popisu stanovništva u BiH?", čiji cilj je animirati pripadnike romske populacije da se odazovu predstojećem popisu stanovništva u BiH izjašnjavajući se kao Romi i Romkinje.

Tim povodom sutra će u Tuzli, u prostorijama Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost", biti održana konferencija za novinare na kojoj će se javnosti obratiti predsjednica ovog udruženja Indira Bajramović i direktor Zavoda za statistiku Tuzlanskog kantona Mehmed Krajinović, javila je novinska agencija ONASA.

Članice Ženske romske mreže "Uspjeh" smatraju da predstojeći popis stanovništva predstavlja posljednju šansa za unapređenje statusa romske populacije i ostvarenje većih prava.

"Od 1991. tačan broj Roma u BiH nije poznat. Prema podacima romskog nevladinog sektora, u BiH trenutno ima 80.000 do 100.000 Roma, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu izrađeni prema puno manjim brojkama, te je samim tim veći broj Roma 'nevidljiv' u sferama podrške u ostvarivanju obrazovnih, zdravstvenih, stambenih i ostalih ljudskih prava".

Kampanja Ženske romske mreže "Uspjeh" trajaće do 16. oktobra, saopštili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak