Kamberović: Posljednje ubistvo snažan alarm policiji da zaustavi rat sarajevskih bandi

2
Radiosarajevo.ba
Kamberović: Posljednje ubistvo snažan alarm policiji da zaustavi rat sarajevskih bandi

Gost Sedmice iza nas na TV Sarajevo bio je akademik prof. dr. Husnija Kamberović.

Komentirao je aktuelna dešavanja u protekloj sedmici, pa tako i posljednje ubistvo koje se u ponedjeljak, 10. juna, dogodilo u Sarajevu.

"To je nevjerovatna stvar. Znamo da je Vilsonovo šetalište jedno od najprometnijih šetališta u gradu. U to doba kad se to desilo, uvijek je puno ljudi. Oni koji su sudjelovali u tome to sigurno znaju, ali nedavno je također bilo nešto slično u drugom dijelu grada. Mi znamo da se često dešavaju ubistva ili pucnjave, saobraćajne nesreće, sudari na najprometnijim prometnicama u Sarajevu, ali ovo današnje ubistvo, ovako monstruozno, pred puno ljudi, djece, na mjestu gdje se okuplja i šeta puno ljudi, pokazuje da vlasti u Sarajevu moraju hitno reagirati.

Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'

No, ne kroz saopćenje grad je miran, sigurnosna situacija u gradu je stabilna – ovo pokazuje da ljudi u Sarajevu nisu sigurni i da situacija nije dobra. Iako nisam pristaša represivnog aparata, ali u ovim slučajevima policija mora reagirati da zaustavi rat bandi u Sarajevu. Ovo su sigurno okršaji nekih bandi, saznat ćemo informacije da su ti koji su sudjelovali od ranije poznati policiji, što znači da policija zna ko u ovom gradu pravi probleme i mora reagirati i zaustaviti taj rat, ne zbog njih, nego zbog običnih ljudi, djece i nas koji želimo mirno šetati Vilsonovim, Baščaršijom i popiti kafu na miru. Ovo je veliki, snažni alarm policiji da zaustavi rat sarajevskih bandi", istakao je Kamberović.

Svesrpski sabor u Beogradu bio je tema gotovo svih regionalnih medija. Sabor je odlučio da 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike srpske, umjesto 9. januara koji je proglašen neustavnim. Koliko je to u političkom smislu određena poruka obzirom da jedan entitet preuzima nacionalni praznik iz druge – evo kako komentira prof. Kamberović.

"Mislim da je ovaj Sabor koji je tamo održan, i deklaracija, i poruke koje su poslane vrlo ozbiljna stvar. Dok su u Srbiji, u Beogradu, obznanili jedan vrlo ozbiljan i opasan plan, u Sarajevu je bila predstava za narod. Ovaj Sabor i ove deklaracije su ozbiljne, ozbiljna poruka, ali kad se to malo analizira, oni su to napravili na jedan prilično vješt način.

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo na Vilsonovom šetalištu

Oni se zalažu za mir u toj deklaraciji, oni se zalažu za poštovanje Dejtonskog sporazuma, za očuvanje identiteta, ali neke pojave za koje se tamo bore su nepotrebne jer konstruiraju sliku o ugroženosti Srba, a onda kažu mi se borimo protiv toga jer žele nas asimilirati i sl. Ozbiljna poruka tiče se i Kosova jer osuđuju teške uslove u koje su stavljeni Srbi na Kosovu. Sjetimo se, i Putin je govorio da su Rusi u Ukrajini u teškom položaju", poručio je Kamberović.

Čitav razgovor s prof. dr. Husnijom Kamberovićem, pogledajte na Youtube kanalu TV Sarajevo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak