Kako je raspoređen budžet KS

Radiosarajevo.ba
Kako je raspoređen budžet KS

"Budžet je stabilizirajući, razvoji i socijalni" rekao je ministar finansija KS Muhamed Kozadra, nakon što je Skupština Kantona Sarajevo sa 25 glasova 'za' usvojila Nacrt budžeta za 2012. godine koji  iznosi 722,8 miliona KM. 

Nacrt budžeta je upućen u javnu raspravu u trajanju od 21 dan. Opširnije o javnoj raspravi ovdje

3 miliona više za ugrožene
Kako je u uvodnom izlaganju kazao ministar finansija Muhamed Kozadra u budžetu je predviđeno tri miliona KM više u odnosu na prošlu godinu za socijalno ugrožene kategorije. Dodao je i da će u budžet ući i novac od privatizacije hotela Bristol i Nacional, u iznosu od 21,7 miliona KM, prenosi Fena.

Za tekuće izdatke u narednoj godini za 164 budžetska korisnika s 11.077 zaposlenih, predviđeno je oko 317 miliona KM, a oko 60  miliona KM raspoređeno je na 12 ministarstava.

Također, broj uposlenih u 2012. godini će porasti u odnosu na ovu godinu s obzirom da JU "Djeca Sarajeva" od januara mjeseca 2012. godine prelazi na trezorsko poslovanje, a planirano  je formiranje Ureda za reviziju KS i Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći.

Ulaganja
Za tekuće transfere previđeno je 289 miliona km, a za kapitalne transfere 92 miliona KM.

Za povrat kredita i kamata u narednoj godini izdvojit će se oko 5 miliona KM. Za otplatu dugovanja predviđeno je 15 miliona KM, a za sredstva za pozajmice oko 2 miliona. Budžetska rezerva iznosi 200.000 KM.

Ministar ističe da su u budžetu predviđena i kapitalna ulaganja, npr. 420.000 KM za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinskopravnih odnosa u industrijskim zonama Ilijaš, Hadžići, Vogošća i Ilidža, te 14,5 miliona KM za sanaciju tramvajske pruge i pružnih prijelaza, prenosi Fena.

Nakon javne rasprave, zastupnici će na decembarskoj sjednici razmatarti prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2012. godinu, čime bi KS bi prvi put imao utvrđeni budžet za narednu godinu bez potrebe za odlukom o tromjesečnom privremenom finansiranju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak