Kako i zašto Hrvatska podmeće štapove u točkove bh. privrede

E. H.
Kako i zašto Hrvatska podmeće štapove u točkove bh. privrede

Na posljednjoj sjednici Evropske komisije održano je glasanje o uvrštavanje Bosne i Hercegovine u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u Evropsku uniju, 27 država članica je glasalo za, dok je jedna država članica bila suzdržana.

Kako saznajemo jedino je susjedna Hrvatska bila suzdržana kad je riječ o ovom vrlo značajno glasanju u Evropskoj komisiji.

Ipak prema pravilima Evropska komisija u javno objavljenim rezultatima ne objavljuje imena država članica.

Kontaktirali smo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića koji je za Radiosarajevo.ba da nema precizne informacije o tome kako su se pojedinačno izjasnile sve države članice Evropske unije.

 
„Međutim obavješten sam da je jedna država bila suzdržana prilikom glasanja“, istakao je Šarović.

Podsjećamo, Evropska komisija prošle godine je donijela odluku kojom je BiH stavila na A i B listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Evropske unije.

Također, i u tom slučaju je, prema nezvaničnim informacijama, Hrvatska je bila protiv.

Razlog za ovakav stav susjedne Hrvatske je vrlo jednostavan, radi se o zaštiti tržišta Hrvatske od uvoza bh. proizvoda.

Naime, Hrvatska je postala članica EU još 2013. godine, a pristupanjem njihovo tržište je bilo zvanično zatvoreno za bh. proizvode.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iz BiH u Hrvatsku je 2013. izvezeno robe u vrijednosti 1.223.838.845 KM. Dok je već 2014. vrijednost izvoza smanjena je na 981.316.825 KM.

Razlika u vrijednosti nastala je prvenstveno zbog činjenice da mliječni proizvodi iz BiH, kao i proizvodi od mesa peradi nisu mogli biti plasirani na tržište susjedne Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak