Kako do Popisa pravičnog za sve?

Radiosarajevo.ba
Kako do Popisa pravičnog za sve?


Politički dogovor i zakonski okvir za održavanje popisa stanovništva 2013. jesu postignuti, ali su neke odredbe popisnog upitnika u najmanju ruku sporne, pa čak i diskriminatorne.

Stoga ACIPS u ponedjeljak, 25. 6., organizira javnu diskusiju o popisu, kada će biti promoviran i novi broj Novih pogleda, tematski posvećen upravo popisu.

S obzirom da je ovo prvi popis stanovništva u BiH od 1991. godine u kojem će naša zemlja dobiti konkretne podatke o broju stanovništva, njihovom obrazovanju, ekonomskom stanju i životnim uslovima, a od čega direktno ovisi budući razvoj zemlje, od iznimne je važnosti da popis bude ispravno i transparento sproveden, navode organizatori diskusije.

Pitanja o kojima će se govoriti na ovoj diskusiji dotiču se kako pitanja vezanih za proces usvajanja Zakona o popisu, sadržaju popisivačkih listića, tako i tehničkog aspekta implementacije popisa i mogućnosti sprečavanja potencijalnih nedostataka ovog procesa.

Na tribini će govoriti Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiu, Mary-Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, Alen Tatić, predstavnik Inicijative za slobodu izjašnjavanja, te glavni i odgovorni urednik Novih pogleda Anes Makul.

Datum i vrijeme održavanja: ponedjeljak, 25. 6. u 11.00 sati / Mjesto održavanja: ulica Zmaja od Bosne 8, prostorije ACIPS-a (kampus Univerziteta u Sarajevu, plava zgrada).

Diskriminatorni upitnik za popis stanovništva
Šta sa osobama koje imaju dva maternja jezika


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak