Kafedžić umjesto Obhođaša

Radiosarajevo.ba
Kafedžić umjesto Obhođaša

Haris Kafedžić kandidat je Stranke demokratske akcije za novog ministra prostornog uređenja FBiH umjesto Salka Obhođaša, koji je dao ostavku, odlučilo je juče Predsjedništvo SDA.

Mustafa Mujezinović, premijer FBiH, koji je i predložio Kafedžića, očekuje da bi on mogao biti imenovan do 15. oktobra s obzirom na obilan dnevni red sjednice Parlamenta zakazane za 29. septembar.

Iako Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, tvrdi da će do imenovanja novog ministra poslove obavljati sekretar Ministarstva u svojstvu v.d. ministra, "kako je to predvidio Zakon o Vladi", Mujezinović ističe da je zakonska regulativa neprecizna.

"Ne zna se ko bi obnašao tu dužnost. Mogli bismo imati prazninu do sjednice Parlamenta", dodao je Mujezinović.

Predsjedništvo SDA pozvalo je Obhođaša, koji je prisustvovao sjednici iako je ranije najavio da neće, da u roku od sedam dana razmisli o podnesenim ostavkama na funkcije u stranci.

"Smatram da je njegov potez kada je u pitanju Vlada FBiH ishitren, da je trebalo prije donošenja odluke da se konsultuje, tim prije što je imao podršku stranke, što sam ga kao predsjednik pozvao prije nego što je podnio ostavku da to ne čini, nakon podnošenja sam ga zvao, nije se želio javiti. Trebalo je da se bori za ono za šta ima podršku cijele stranke, a ne da se povuče", kazao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Salko Obhođaš juče je rekao da se nije pokajao što je podnio ostavku, te da će premijer ovlastiti sekretara da rukovodi Ministarstvom.

Dodao je da je dugo raspravljano o njegovoj ostavci, da je bilo oštrih tonova, polemike i kritike. O ostanku u stranci će, kako je rekao, razmisliti.

Kafedžić je, kako su rekli u stranci, izabran između tri kandidata i prihvatio je kandidaturu. On je diplomirani arhitekta zaposlen u "BH pošti", a ranije je bio pomoćnik načelnika za urbanizam općine Stari grad. Iz SDA navode da ima dobre kontakte u svijetu s obzirom na to da je prije rata živio i radio u Velikoj Britaniji.

Premijer FBiH je juče izvijestio Predsjedništvo stranke o razgovorima s MMF-om, te o trasi koridora 5c kroz Hercegovinu.

Stranka je podržala Mujezinovićeve napore da u okviru sporazuma s MMF-om iznađe što bolja rješenja, posebno za boračke populacije, dobitnike najviših ratnih priznanja i uposlenike u obrazovnom sektoru.

Poslanicima SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona Seadu Kadiću, Asimu Kamberu, Feridu Kulosmanu i Huseinu Rošiću te premijeru Šemsudinu Dediću Predsjedništvo SDA izreklo je mjere odgovornosti zbog nepoštivanja odluka organa stranke.

"Zadužena je radna grupa da predloži konkretne mjere za prevazilaženje postojećeg stanja, stabilizaciju i poboljšanje rada u KO USK. Zatražena je obustava svih aktivnosti u Skupštini kantona u vezi s ostavkom premijera Dedića i imenovanjem ministara", naveli su iz SDA.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak