Kada i gdje se tresla BiH

Radiosarajevo.ba
Kada i gdje se tresla BiH


U proteklom periodu Seizmološki zavodi u BiH zabilježili su seriju zemljotresa sa epicentrima u Zenici, Glamoču i Mostaru. Tlo je podrhtavalo u gotovo cijeloj državi, a građani su u panici tražili odgovore da li ih čekaju novi zemljotresi i koliko su sigurni, piše portal etrafika.net

Zabilježeni zemljotresi u 2012. godini potvrđuju već poznatu činjenicu da je teritorija BiH seizmički najaktivnije područje na Balkanskom poluostrvu, podložno manjim, pa čak i onim razornijim zemljotresima.

Najjači zemljotres u Sarajevu zabilježen je 1905 godine ito 4,4 stepena po Rihteru.

Instrumentalno mjerenje zemljotresa u našoj državi počelo je 1900. godine, a prvi veći zabilježeni zemoljotres registrovan je u Bosanskom Petrovcu 1905. godine jačine pet stepeni po Rihteru. Prema podacima seizmologa, nakon petrovačkog zemljotresa, pogođene su sljedeće žarišne zone: u Počitelju (jačine 5,7) 1907. godine, u Vlasenici (5,3) 1908., u Bihaću (5,0) 1916., u Jajcu (5,0) 1923., u Ljubinju (6,0) 1927., u Derventi (5,1) 1940., u Drugovićima (5,7) 1950., na Treskavici (6,0) 1962., te u Srebrenici (5,1) 1967. godine.

Najraznorniji zemjotres ikad na prostoru BiH zabilježen je 27. oktobra 1969. u Banjaluci. Jačina od 6 stepeni po Rihteru bila je pogubna za 15 ljudi. Povrijeđeno je 1117 osoba, desetine hiljada ostalo je bez krova nad glavom, razorena su preduzeća, škole, bolnice i kulturno-istorijski objekti, piše portal  etrafika.net.

Loading...

Seizmolozi kažu da tlo Bosne i Hercegovine ima nekoliko regionalnih rasjeda: bugojanski, višegradski, neretvanski i banjalučki. Kao što možete vidjeti u priloženoj mapi, zemljotresi su najučestaliji u sljedećim mjestima: Banja Luka, Jajce i Sarajevo, pored posebno ugroženih područja južne i zapadne Hercegovine, gdje najaktivnije tlo imaju: Livno, Neum, Stolac, Trebinje, Mostar i Nevesinje.

Da li građani naše zemlje imaju razloga za zabrinutost? Stručnjaci upozoravaju da bi ljudski faktor mogao biti fatalan po građane BiH. Naime, većina građevinskih objekata podignutih od devedesetih godina do danas, ne ispunjava standarde za projektovanje i izgradnju na trusnim područjima. Zato bi i zemljotresi slabijeg intenziteta mogli imati katastrofalne posljedice, usljed čega bi 70 posto porodica ostalo bez krova nad glavom, piše portal etrafika.net

Loading...


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak