Kad ponestane argumenata, forsiraj bajati BBC

Radiosarajevo.ba
Kad ponestane argumenata, forsiraj bajati BBC

Večernji list, bosanskohercegovačko izdanje, prije par mjeseci napravio je klasičnu medijsku podvalu citiravši izjave Henryja Kissingera, nekad jednog od najjačih ljudi State Departmenta, o podjeli Bosne i Hercegovine, stare 15 godina, predstavivši ih kao aktualan stav.
 
Danas je isti Večernji list na svojoj stranici prenio dijelove poprilično irelevantne, pet dana stare vijesti sa stranice BBC-a, o odlaganju referenduma u RS od strane Milorada Dodika, nakon susreta sa Catherine Ashton.
 
U BBC-evom članku, bez navođenja autora, ponavljaju se agencijske vijesti i prenose izjave Dodika i Ashtonove. Navedena je i uopštena opaska, koja više nije nikakvom novošću: Dodik i Srbi žele autonomiju, međunarodna zajednica i Bošnjaci žele jače centralne institucije.
 
Premda je poenta BBC-evog članka da je kriza splasnula nakon posjete Ashtonove, Večernjem listu, glasilu u službi HDZ-a i Dragana Čovića, najvažnijeg Dodikovog saveznika, dovoljna je bila jedna floskula da izvuče tobožnji politološki zaključak.
 
Senzacionalizam nikada ne služi samo zabavi i uspavljivanju mase. Senzacionalizam je političko sredstvo.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak