Kacinova poruka za BiH: Ne možete živjeti od iluzija

Radiosarajevo.ba
Kacinova poruka za BiH: Ne možete živjeti od iluzija

Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Jelko Kacin kazao je kako je 'sedam velečasnih' u Bruxellesu čulo šta se od njih očekuje te bi oni, mišljenja je on, trebali odgovoriti na pitanje zašto je BiH i dalje nefunkcionalna, ili zašto se i dalje govori o provođenju presude u slučaju Sejdić-Finci.

Kako je Kacin naveo u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje, Bosna i Hercegovina nema vladu. „Ovo što imate je Vijeće ministara, pa oni vijećaju umjesto da budu efikasni“, kazao je, pa dodao:

„Ja sebe još smatram dijelom zapadnog Balkana, a pokušajte me razumjeti da kao političar iz Evropske unije, kao evropski parlamentarac, nemam nikakav mandat da govorim u ime izvršne vlasti i političara BiH“.

Govoreći o 'razjedinjenju u BiH', Kacin je podsjetio kako čak i na Kosovu (koje BiH ne priznaje), „svi govore jednim jezikom“.

„Zamislite da imate ovdje u Bosni krizu mlijeka sa kojom se nedavno susrela Srbija, kakav bi to zemljotres bio i kakve bi to rasprave bile o tome ko je za šta nadležan i ko nešto nije uradio, jer ova zemlja i institucije ove države još varaju jedna drugu da mogu sa nekom horizontalnom koordinacijom da riješe pitanje veterine, fitopatoloških i drugih izazova koji su veoma stručno, teško i operativno pitanje.

Tu ne možeš sanjati, ne možeš živjeti od iluzija, BiH na tom području ne funkcionira. Da je funkcionirala, sigurno bi dvije i po godine unazad bila svjesna šta je čeka zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju na području poljoprivrede i izvoza prehrambenih proizvoda, ali se to tek sada tu negdje javlja kao neka velika priča. Je li? A gdje su bile te institucije prije dvije i po godine?“, zaključio je Kacin u danas objavljenom intervjuu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak