Jurišić: U Sarajevu sigurno, delegati se moraju vratiti na posao

Radiosarajevo.ba
Jurišić: U Sarajevu sigurno, delegati se moraju vratiti na posao

Zamjenik predsjedavajućeg Mješovitog kluba poslanika narodnih stranaka u Predstavničkom domu PSBiH i predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić istakao je u razgovoru za agenciju Fena da je Sarajevo siguran grad i da nema razloga da bilo ko misli drugačije.

Dodao je da HSPBiH u potpunosti podržava opravdane zahtjeve građana BiH za donošenjem zakona o JMBG i da se taj zakon tiče svakog ponaosob. „Nije mi jasno kako neko može opstruirati ono što se tiče svih, što je od životne važnosti i što je potreba svakog od nas. Mi, parlamentarci, moramo se vratiti na posao.“

Tvrdnje poslanika iz Republike Srpske da se ne osjećaju sigurno u Sarajevu, Jurišić vidi kao nastavak provođenja politike i političkih ciljeva RS-a, a to je jačanje entiteta RS: „Sam predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić je u odgovoru na pitanje novinara da li zaradi plaću od 5.000 KM kazao da je zaradi jer provodi politiku RS-a, ne dozvoljava prenošenje bilo kakvih nadležnosti s entiteta na državu i jača poziciju RS-a. BiH nije ni spomenuo. Njemu je neko rekao da to tako treba raditi u Domu naroda PSBiH. Dakle, ti ciljevi su jasni.“

HSPBiH traži od Vijeća ministara BiH da pod hitno u proceduru dostavi zakon o JMBG, a kako bi ovo pitanje bilo riješeno. HSPBiH ne vidi problem ni u postizanju rješenja u ostalim spornim pitanjima, poput uknjiženja vojne imovine, presude Sejdić-Finci, itd.

„Nama je potpuno prihvatljiv model EU za implementaciju presude "Sejdić-Finci", ali su se HDZ-ovi preomislili. Vlada veliko nepovjerenje između stranaka "šestorke" i one ne mogu iznijeti ove reforme. Ostaćemo taoci njihove neodgovorne politike“, zaključio je Jurišić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak