Josipović nije Dodiku čestitao Dan RS

Radiosarajevo.ba
Josipović nije Dodiku čestitao Dan RS

 

Uoči proslave Dana Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik ovog entiteta, u televizijskom je intervjuu istaknuo kako je „RS dobila još jedno mjesto svog priznanja“, pravdajući to time kako je u Banju Luku za Dan Republike, kako ga zovu u RS, stigla i čestitka od hrvatskog predsjednika, Ive Josipovića.

„Nažalost, on neće moći prisustvovati ovdje 9. januara, ali evo, prvi put dobijamo čestitku od jednog predsjednika Republike Hrvatske“, rekao je tada Dodik.

Međutim, hrvatski predsjednik demantovao je danas ovu informaciju, te istakao kako se „službene državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju samo suverenim državama“.

„Imamo politiku da takav tip protokolarne komunikacije – sućuti, godišnjice, državne obljetnice, čestitamo zemljama u kojima imamo diplomatske odnose. Tu nema mjesta izuzecima, te će tako biti i ubuduće“, izjavio je Josipović novinarima, dok je iz njegovog ureda stiglo pojašnjenje kako „Republika Hrvatska poštuje Ustav BiH, i strukturu utvrđenu Dejtonskim sporazumom, te u skladu s tim predsjednik Hrvatske želi sarađivati s predstavnicima svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH“.

U kabinetu predsjednika RS, sa druge strane, muk. Na telefone Biroa za odnose sa javnošću ili njegovih savjetnika za medije, Pere Simića i Biljane Bokić, ne javlja se niko. Tek nam je osoba koja radi na telefonskoj centrali Ureda predsjednika RS u nekoliko navrata ponovila kako u Birou za odnose sa javnošću Republike Srpske „i dalje nema nikoga“.

Pored navedenog, na Dodikovu izjavu reagovala je i Partija demokratskog progresa (PDP) koja od predsjednika RS traži da saopšti istinu, jer, ako je čestitka i izmišljena, PDP-u ne smeta što Dodik od sebe “pravi seoskog prevaranta”, ali je poražavajuće da takvim ponašanjem ponižava RS.

Navode da javnost treba da zna da li je predsjednik RS-a obmanuo javnost kada je izjavio da je primio čestitku predsjednika Josipovića, te PDP, iz tih razloga, traži da se javnosti odmah saopći puna istina o ovom slučaju, te da se čestitka, ukoliko postoji, javno objavi ili da se, u suprotnom, Dodik izvini građanima RS-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak