Josipović izrazio žaljenje zbog izjave o muslimanima

Radiosarajevo.ba
Josipović izrazio žaljenje zbog izjave o muslimanima

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kako je saopšteno iz Izetbegovićevog kabineta, razgovarali su jučer telefonom, a povod za razgovor bila je nedavna izjava predsjednika Hrvatske Josipovića koju je dao i intervjuu za Reuters.

Josipović zabrinut zbog radikalnih muslimana u BiH

Predsjednik Josipović je u razgovoru objasnio Izetbegoviću da je njegova izjava imala potpuno drugi motiv i smisao, te da je, na upit novinara o radikalizaciji u regiji, rekao da do nje "ne može doći jer svi dijelimo iste, evropske vrijednosti".

Predsjednik Josipović izrazio je žaljenje ukoliko je njegova izjava u dijelu javnosti Bosne i Hercegovine doživljena kao stigmatizacija vjerskih uvjerenja. Takva interpretacija je netačna, istakao je Josipović pozivajući se na svoj dosadašnji rad u kome je, kako kaže, dokazao da u potpunosti poštuje uvjerenja svih vjernika u Bosni i Hercegovini.

Josipović je također naveo kako on u svojim međunarodnim kontaktima kontinuirano snažno podržava evroatlantske težnje naše zemlje, te da pritom uvijek naglašava svoje stajalište da u Bosni i Hercegovini ne postoji opasnost radikalizacije.

U kontekstu redovnih kontakata, te razvoja dobrosusjedskih odnosa, dva predsjednika su tokom razgovora razmotrila i mogućnost skorog susreta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak