Još nije razmatrana žalba na pritvor Budimira

Radiosarajevo.ba
Još nije razmatrana žalba na pritvor Budimira

 

Još nije poznato kada će Apelaciono vijeće Suda BiH imati sjednicu na kojoj će odlučiti o žalbama na rješenje ovog suda o jednomjesečnom pritvoru za Živka Budimira, predsjednika FBiH, i još četvoricu uhapšenih.

"Još nisu pristigle sve žalbe, tako da spis još nije kompletiran", kazali su danas u Službi za odnose s javnošću Suda BiH, pišu Nezavisne.

Koga je sve pomilovao Budimir

Osim za Budimira, pritvor je određen za Petra Barišića, Budimirovog savjetnika, Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanja Ministarstva pravde FBiH, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca, i Ivana Jurčevića, predsjednika Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH. Svi su uhapšeni u petak prošle sedmice i osumnjičeni za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, nezakonito posredovanje, davanje i primanje mita, a u vezi sa odlukama o pomilovanju osuđenika.

Sud BiH je odluku o pritvoru, koju je predložilo Tužilaštvo BiH i na koju su uložene žalbe, donio zbog opasnosti od Budimirovog i Barišićevog bjekstva s obzirom na to da imaju dvojno državljanstvo, te zbog mogućnosti ometanja istrage i mogućih uticaja na svjedoke i saučesnike.

Dražen Zubak, Jurčevićev advokat, rekao je danas da se nada da će odluka Apelacionog vijeća biti poznata do ponedjeljka.

"I Tužiteljstvo BiH se žalilo na rješenje Suda BiH o pritvoru pa sam odgovorio i na to. Tužiteljstvo se žalilo jer Sud nije uvažio njihov prijedlog da pritvor bude određen i iz razloga prijetnje od narušavanja javnog reda", dodao je Zubak. Boris Grubešić, portparol Tužilaštva, danas se nije javljao na telefon. Akcija Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, rađena po nalogu Tužilaštva, nakon niza hapšenja i tokom prošlog vikenda, nastavljena je i u utorak ove sedmice privođenjem Adija Karića, koji se pominje kao svjedok u slučaju "Budimir i drugi" i kao osoba koja je dala mito za pomilovanje. On je saslušan i pušten.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak