Još nema potjernice za Abu Hamzom

Radiosarajevo.ba
Još nema potjernice za Abu Hamzom

Interpol BiH za Tunišaninom Karajem Kamelom bin Alijem nije raspisao međunarodnu potjernicu ni sedam dana nakon što je utvrđeno da je pobjegao iz zeničkog zatvora, u kojem je izdržavao višegodišnju kaznu, potvrđeno je Uprave policije MUP-a FBiH.

Bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, u ponedjeljak je trebalo da se vratiti sa dopusta u zenički KPZ, ali to nije uradio, pa je ustanovljeno da je u bjekstvu.

"Federalna uprava policije je samo obavijestila Interpol o bjekstvu Kamela, ali Federalna uprava policije ne može uputiti zahtjev za raspisivanje potjernice već to treba da urade uprava zatvora i sud", objasnio je Ćamil Kreso, šef Odsjeka za odnose s javnošću Federalne uprave policije.

Nihad Spahić, direktor KPZ Zenica, nije bio dostupan da odgovori da li je i kada Uredu Interpola u BiH poslao zahtjev za raspisivanjem potjernice za Abu Hamzom.

Mijo Krešić, vršilac dužnosti ministra sigurnosti BiH, kaže će Interpol BiH raspisati potjernicu u roku od pet minuta, čim dobije zahjev od nadležne policijiske agencije ili pravosudne ustanove.

Hrvatska i Srbija su neposredno nakon saznanja o bjekstvu Karaja Kamela bin Alija za njim raspisale međunarodne potjernice.

Bin Ali, koji predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost BiH i kojem je ranije oduzeto bh. državljanstvo, 3 . jula pušten je na godišnji odmor iz KPZ Zenica, u koji je trebalo da se vrati 27. jula.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH saopštila je da je 22. jula policiju obavijestila o njegovoj namjeri da pobjegne.

Vezano:
Premijer Federacije sa direktorima KPZ-a
Iz zeničkog zatvora pobjegao Karay Kamel Bin Ali

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak