Još jedan osuđeni zločinac na slobodi

Radiosarajevo.ba
Još jedan osuđeni zločinac na slobodi


Vidoje Blagojević, oficir Vojske Republike Srpske ranije osuđen za ratne zločine u Srebrenici, od danas je na slobodi. On je prema odluci Haaškog tribunala pušten na privremenu slobodu, a osuđen je na 15 godina zatvora.

Blagojević je već u Beogradu, a kaznu je služio u Norveškoj. Njegovo prijevremeno puštanje odobrio je sudija Haaškog tribunala Theodor Meron.

Pri razmatranju Blagojevićevog zahtjeva da bude pušten na prijevremenu slobodu, sud je "u obzir uzeo više faktora".

„Iako je zaključio da su krivična djela koja je Blagojević počinio izuzetno teška, predsjednik je bio mišljenja da je njegovo dobro vladanje tokom perioda provedenog u pritvoru pokazalo određeni stepen rehabilitacije koji ide u prilog prijevremenom puštanju na slobodu. Predsjednik je odlučio da Blagojevićev zahtjev u tom trenutku treba odbiti, ali da mu se odobrava prijevremeno puštanje na slobodu od 31. decembra 2012. godine. Predsjednik je 4. decembra 2012. izdao nalog kojim je odobrio zahtjev norveških vlasti da se Blagojevićevo puštanje na slobodu izvede 22. decembra 2012. godine zbog logističkih poteškoća u organiziranju puštanja na slobodu 31. decembra 2012. godine“, poručuju iz Tribunala.

Blagojević je u julu 1995. godine, kada su jedinice VRS-a napale Srebrenicu i počinile genocid, bio komandant Bratunačke brigade. Prema konačnoj, drugostepenoj presudi Haaškog tribunala, Blagojević je kriv za pomaganje i podržavanje ubistva kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, pomaganje i podržavanje ubistva i drugih nehumanih djela (prisilno premještanje) kao zločine protiv čovječnosti.

U prvostepenoj presudi bio je osuđen i za učešće u genocidu, ali je to u žalbenom postupku poništeno.

Podsjetimo, Haški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Mlađe Radića, koji je 2005. osuđen na 20 godina zatvora za zločine u logoru Omarska kod Prijedora, saopćila je Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN), prenosi agencija Onasa.

Kao i u slučaju Blagojevića, sudija Meron prijevremeno puštanje Radića odobrio je 31. decembra prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak