Još 15 škola u RS-u bez bošnjačkih učenika?

Radiosarajevo.ba
Još 15 škola u RS-u bez bošnjačkih učenika?

Od početka nove školske godine moglo bi se desiti da bošnjački đaci ne krenu na nastavu u još 15 škola u RS-u zbog činjenice da  im nije omogućena nacionalna grupa predmeta. Na ovo je upozorio Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a. 

Za to će, kako je prenijela Fena, biti odgovorni nadležni u resornom ministarstvu koji nisu željeli riješiti taj problem iako bošnjački učenici na to imaju pravo. 
On je, u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja, podsjetio da je taj problem sada u samo dvije škole, u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši i bratunačkom Konjević-Polju, ali je prisutan u još nekim sredinama. 

Salkić je naglasio da nije tačno da se u 20 škola poštuje Privremeni sporazum o obrazovanju, kao što to tvrdi resorno ministarstvo. 
Ukazao je i da bošnjački nastavnici nisu uposleni u osnovnom  obrazovanju u RS-u, iako su u određenim sredinama kao konstitutivni narod dovoljno zastupljeni da se to mora omogućiti. 

"Prava za koja zalažemo su garantirana Ustavom", rekao je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Salkić je ukazao i da po nastavnim planovima i programima u RS-u nije navedeno da bošnjačka djeca uče bosanski jezik. 
"Time Ministarstvo prosvjete RS-a ne poštuje Ustav", naglasio je on i dodao da Bošnjaka nema ni u školskim odborima, iako bi trebalo da odražavaju nacionalnu strukturu učenika i roditelja. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak