John Esposito: U BiH treba razvijati evropski muslimanski identitet

Radiosarajevo.ba
John Esposito: U BiH treba razvijati evropski muslimanski identitet

Bosanski muslimani jesu evropski muslimani koji imaju snažnu žicu kozmopolitizma, ne samo prema drugim vjerama i nacijama nego i unutar sebe, kazao je u intervjuu za današnji Dnevni avaz profesor John Esposito, američki stručnjak svjetskog glasa za odnose islamske i zapadne civilizacije, javlja Fena

Espozito je nedavno postao i počasni doktor nauka Univerziteta u Sarajevu, a slovi za jednog od najbolji poznavalaca odnosa između islama i zapadnih, američkih i evropskih društava. On smatra da se u BiH treba razvijati takav evropski muslimanski identitet i spriječiti utjecaj stranih kultura iz arapskog svijeta. 

"Kada sam počeo istraživati islam, on se posmatrao u svjetlu stereotipa 'kamile i pijesak'. Tek je iranska revolucija navela mnoge da se zapitaju kakva je to religija, i to ponajviše diplomate koji su te događaje posmatrali kao političku prijetnju, a oni nisu obučeni da se bave vjerom i kulturom. 

Početni interes bio je vođen negativnim stavom, a u obrazovnim sistemima na Zapadu nije se učilo o islamu ili Bliskom istoku. Uslijedilo je i veliko zanimanje medija, a tu 'krv' dobiva najviše pažnje. Ali, onda dolazi 11. septembar, koji donosi eksploziju interesa za arapski svijet i islam, još negativnije nego ranije - kao globalna prijetnja. Iz tih tenzija razvilo se ono što danas zovemo islamofobija. Ne samo da je vidimo kod vjerskih tvrdolinijaša nego i u politici, imamo antiislamske i antimuslimanske političke stranke u Evropi. Antiislamski i antiimigrantski pokreti su u porastu. To ja zovem rakom društva i to je velika opasnost", rekao je Esposito.  

On smatra da je Balkan, kao i Turska, i geografski kombinacija Evrope i islamskog utjecaja

"Postoji dojam o određenom pluralizmu, demokratičnosti i mogućnosti da se uspješno objedine obje civilizacije. Bosna i Hercegovina definitivno može to biti i igrati tu ulogu. Snažna žica kod islama u BiH je ne samo pluralizam prema drugim vjerskim i etničkim zajednica nego i unutar sebe. Ljudi mogu biti muslimani i biti različiti, nema vjerskog raslojavanja. Najbolje je što kod vjernika i vjerskih autoriteta postoji taj kozmopolitski mentalitet. Biti musliman u BiH znači biti evropski musliman. Bosanska kultura snažno je pod utjecajem Evrope i taj identitet treba razvijati. Pa, vi imate izbore u Islamskoj zajednici, to je jedinstveno u svijetu", rekao je, između ostalog, za Dnevni avaz John Esposito  američki stručnjak za odnose islamske i zapadne civilizacije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak