John Clark o višegradskim zločinima: 73 tijela u jami Paklenik

Radiosarajevo.ba
John Clark o višegradskim zločinima: 73 tijela u jami Paklenik

Na suđenju za zločine na području Višegrada počinjene 1992. godine, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao kako su kompletirana 73 tijela ekshumirana iz jame Paklenik.

Britanski patolog John Clark je ispričao kako je 1999. radio na kompletiranju i obdukciji posmrtnih ostataka iz jame Paklenik, po nalogu glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY). “Dobili smo 80 vreća sa posmrtnim ostacima. Uspjeli smo kompletirati 73 tijela. Riječ je o muškarcima, civilima.

Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić optuženi su za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, nestancima i drugim nečovječnim djelima u Višegradu, javlja BIRN – Justice Report.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milisavljević i Pantelić su učestvovali u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti počinjenom kod jame Paklenik, gdje je Milisavljević, kako je navedeno, prvi počeo strijeljanje zatočenika.

Vještak Clark je izjavio kako je na 54 tijela utvrđeno da je smrt uzrokovana vatrenim oružjem, a na nekima su konstatovane povrede tupim predmetom. “Na trećini tijela smo pronašli žicu oko zglobova, što znači da su im ruke bile svezane. Za neke znamo da su ruke bile svezane na leđima.”

On je dodao kako je ustanovljeno da je žrtvama pucano u potiljak i u leđa.Najmlađa žrtva bila je stara između 15 i 18 godina, dok je većina bila starosne dobi između 30 i 50 godina. S obzirom na to da su tijela bačena sa visine od 18 metara, ne može se isključiti da su neke povrede uzrokovane padom.

“Za jedan od slučajeva smo mogli zaključiti da je žrtva bila živa prilikom pada u jamu, ali tačan uzrok smrti ne znamo”, izjavio je Clark i dodao da je moguć uzrok smrti krvarenje, dehidracija ili glad.

Suđenje se nastavlja 23. jula, obavijestio je BIRN – Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak