Jednakost: U ovakvim uvjetima popis i nelegalan i nelegitiman

Radiosarajevo.ba
Jednakost: U ovakvim uvjetima popis i nelegalan i nelegitiman

Koalicija Jednakost poručuje javnosti da je zbog jučerašnje objavljene informacije da se popisni materijali odnose u privatne stanove osoba koje obavljaju popis, u potpunosti uništen kredibilitet i legitimitet, ali i sama legalnost popisnog procesa te da nisu ispunjeni neophodni uvjeti da bi se rezultati popisa mogli smatrati validnim.

"Stoga zahtijevamo od Agencije za statistiku BiH da u najhitnijem roku osigura zakonske uvjete za održavanje popisa, te da o tome hitno izvijesti javnost", navodi se u saopćenju.

Pozivaju građane i građanke da odbiju daljnju saradnju u popisnom procesu, sve dok se ove skandalozne greške ne isprave i o tome javnosti predoče dokazi od  nadležnih institucija.

Dodaju da na ovaj način uvid u popisni materijal dobijaju ne samo članovi domaćinstva popisivača/ica, nego i bilo koja osoba koja se u njihovom domaćinstvu nađe za vrijeme njihovog rada na terenu, tokom kojeg nad popisnim materijalom ne postoji apsolutno nikakva kontrola, niti način da se garantira tajnost ličnih podataka u popisnicama.

Upozoravaju da su neki od kontaktiranih popisivača potvrdili da nisu čak ni potpisali izjavu o povjerljivosti podataka, a koja ih obavezuje da lične podatke čuvaju kao službenu tajnu.

S obzirom na to da članovi/ce porodica popisivača nisu potpisali izjavu o povjerljivosti i nemaju nikakvu zakonsku obavezu da podatke s popisa čuvaju kao službenu tajnu, direktna posljedica ovog nedopustivog propusta jest ta da će ogroman broj neslužbenih osoba imati mogućnost uvida u lične podatke popisanih osoba i to bez ikakvih zakonskih posljedica.

Koalicija Jednakost je upozoravala više puta tokom prethodnih godinu dana da se pri odabiru popisivača uopće nije vodilo računa o tome da osoba koja vrši popis ne smije biti iz iste općine ili mjesne zajednice u kojoj se popis vrši.

Zbog svega ovoga, Koalicija Jednakost će već danas podnijeti prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini protiv Agencije za statistiku BiH, Zavoda za statistiku FBiH i Zavoda za statistiku RS-a.

Ukoliko nadležne institucije nisu bile u stanju osigurati prostor za skladištenje, što je samo po sebi neshvatljivo nakon svih priprema, pa čak i višemjesečnog odgađanja popisa, jedina ispravna odluka u takvoj situaciji morala je biti ta da se materijali ostave u posjedu popisanih osoba dok se ne osiguraju zakonski uvjeti za njihovo čuvanje, saopćeno je iz Koalicije Jednakost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak