Jedanaest godina zatvora za zločine u Drežnici

Radiosarajevo.ba
Jedanaest godina zatvora za zločine u Drežnici

Sud BiH izrekao je pravosnažnu presudu kojom je Zijad Kurtović osuđen na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina u Drežnici.

Djelimično uvažavajući žalbu branioca optuženog, Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu u pravnoj ocjeni i pravnoj kvalifikaciji djela, dok je visina kazne ostala ista - 11 godina zatvora.

U aprilu 2008. Kurtović je proglašen krivim za ratni zločin protiv civila, ratnih zarobljenika i kršenje zakona i običaja ratovanja, te mu je za svako od tih djela izrečena kazna.

Drugostepenom presudom Kurtović je osuđen za ratni zločin protiv stanovništva te uništavanje kulturnih i historijskih spomenika, za koje su mu utvrđene kazne od devet, odnosno tri godine zatvora, te jedinstvena kazna od 11 godina.

U ostalom dijelu prvostepena presuda je ostala neizmijenjena.

Kurtović je proglašen krivim po svih 11 tačaka optužnice, za zločine počinjene u oktobru 1993. nad vojnicima i civilima hrvatske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u katoličkoj Crkvi "Svih svetih" u Donjoj Drežnici kod Mostara.

Nepravosnažno je osuđen da je zajedno s drugim pripadnicima Armije RBiH učestvovao u mučenju, maltretiranju, seksualnom zlostavljanju, ponižavanju zatvorenika i uništavanju vjerskog objekta u kojem su oni boravili, prenosi BIRN-Justice Report.

BIRN/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak