Jedan Kanader košta koliko visina štete od jednog većeg požara

Radiosarajevo.ba
Jedan Kanader košta koliko visina štete od jednog većeg požara

Iz ljeta u ljeto, u našoj se zemlji ponavlja isti scenarij - gore nepregledna šumska prostranstva, a sa požarom se bori šačica vatrogasaca. Sve su oči uprte u nebo, u očekivanju kiše koja bi donijela spas... 

Prošle su sedmice dva hrvatska vatrogasna aviona tipa Kanader (Canadair) djelovala trideset sati na požarištu oko Jablanice, no nakon ovog roka istekao je ugovor koji je vlada BiH postigla sa vladom susjedne Hrvatske, te su se avioni vratili u bazu. Vatrogasci su ostali sami, a pomoći im nije mogao ni helikopter OS BiH, jer je puhao jak vjetar. 

Zašto Bosna i Hercegovina nema svoje avione za gašenje požara, zapitamo se svaki put kada nam požari odnose šumska bogatstva. 

Po podacima do kojih je došao Večernji.hr, cijena cijena mini flote za gašenje požara, koja bi se sastojala od dva aviona  CL-415 je oko 52,6 miliona dolara (oko 26,3 milijuna po zrakoplovu), a njihova pripadajuća oprema košta dodatnih devet i pol miliona. Ukupan iznos mini vatrogasne flote iznosio bi 62 miliona dolara. 

Da li je to puno ili malo novca u odnosu na državni budžet? 

Podsjetimo -  po podacima Civilne zaštite, šteta od prošlogodišnjeg požara u Konjicu iznosila je preko 50 miliona maraka (oko 33 miliona dolara).  

Još jedan pokazatelj - samo jedno protokolarno vozilo koje koriste naši političari državu košta oko 200.000 KM. Vijeće ministara ima ih desetak, što, sa pripadajućom opremom iznosi oko 2 miliona KM.  

Dugoročno, nabavka aviona za gašenje požara itekako bi se isplatila našoj zemlji. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak