Jedan hljeb i pokrivač za Siriju

Radiosarajevo.ba
Jedan hljeb i pokrivač za Siriju

Humanitarnu kampanju Došla je zima..Jedan hljeb i pokrivač za Siriju“ koju su pokrenule turske nevladine organizacije, podržat će i društveno odgovorne organizacije, udruženja i obrtnici u Bosni i Hercegovini.

Akciju pomoći ugroženim Sirijcima u Bosni i Hercegovini zajednički će voditi Savez nezavisnih sindikata BiH i Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, dogovoreno je na sastanku u sjedištu Regionalnog ureda za Balkan agencije Anadolija.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, njegov zamjenik Avad Bahto, voditeljica za međunarodne odnose i saradnju Lejla Sučeska, predsjednik MDD Merhamet Hajrudin Šahić, predsjednik Federalne obrtničke komore Mensur Bektić, Predsjednica Obrazovnog kulturnog centra Istanbul u Sarajevu Feyza Tanok Šehbajraktarević i direktor Regionalne direkcije za Balkan agencije Anadolija Omer Cetres, a učesnicima sastanka u putem video linka iz Ankare se obratio predsjednik Konfederacije sindikata Republike Turske Hak Is Mahmut Arslan, koji je prisutne informisao u predstojećoj humanitarnoj kampanji.

Arslan je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da putem video linka bude učesnik ovog važnog sastanka i zahvalio se prisutnima na učešću i podršci kampanji.

"Bosanski narod je proživio sličnu tragediju i veoma dobro razumije patnju i bol sirijskog naroda koji proživljava pravu ljudsku dramu. Mi ne možemo ostati nijemi kao što to čini međunarodna zajednica spram stradanja u Siriji. Kako smo radili na podršci i pomoći Bosni i Hercegovini devedesetih, tako danas pomažemo sirijskom narodu. Savez nezavisnih sindikata BiH smatramo i dijelom naše organizacije i time je podrška iz BiH još značajnija", rekao je Arslan.

Arslan je podsjetio kako "dešavanja u Siriji ponajbolje razumiju stanovnici BiH", pojašnjavajući kako se slična drama odvijala i Bosni i Hercegovini prije svega nešto više od 15 godina. On je naglasio kako su u sukobima u Siriji najugroženiji žene i djeca i dodao da će svaka pomoć ugroženima biti od velikog materijalnog ali i simboličkog značaja.

Podsjećajući na brojku od oko 200 hiljada sirijskih izbjeglica smještenih u Turskoj, Arslan je rekao i kako se ta cifra, zajedno sa izbjeglicama u Jordanu i Iraku penje do preko 500 hiljada.

"Svjesni smo da BiH i u današnje vrijeme prolazi kroz određene poteškoće, što podršku iz te zemlje čini još značajnijom. Broj Sirijaca izbjeglih u susjedne zemlje premašio je 500 hiljada, ali ipak su najugroženiji Sirijci koji su ostali unutar granica svoje zemlje. Pokolji u toj zemlji počeli su korištenjem lakog naoružanja ali se sada oni nastavljaju teškim oružjem, tenkovima i avionima. Naša organizacija je podržala kampanju sa 100 hiljada turskih lira, ali je daleko značajnija simbolična podrška i pomoć uopšte", pojasnio je on.

Ističući kako je Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH pozitivno prihvatio učešće u kampanji, Bajramović se zahvalio i agenciji Anadolija na posredovanju u ovom projektu.

"Pored materijalne, veoma je važna simbolična podrška naroda iz BiH koji je nedavno krvario četiri godine i solidariše se sa narodom koji strada u Siriji. Naše učešće je važno i to je naša obaveza", poručio je Bajramović.

On je podsjetio na sličnu kapmanju provedenu u Sarajevu devedesetih godina i dodao kako će zajedno sa MDD Merhamet i drugim organizacijama započeti kampanju pomoći, za koju se nada da će biti uspješna.

Zadovoljstvo prisustvom i učešćem u kampanji izrazio je i predsjednik Merhameta Šahić, koji je podsjetio da je Merhamet već okončao jednu kampanju pomoći sirijskim izbjeglicama u Turskoj.

"Merhamet je iskusna i dokazana organizacija na polju međunarodne pomoći bez obzira na vjeru, naciju i rasu onih kojima je pomoć potrebna. Mi ćemo bezrezervno podržati i učestvovati i u ovoj kampanji pomoći sirijskom narodu", poručio je Šahić.

On je kazao da su uspomene i tragovi rata u BiH još uvijek svježi, te podsjetio na nedavnu posjetu sirijskim izbjeglicama u Turskoj u okviru kampanje pomoći, za koju su prikupljena sredstva prethodno uručena turskom ambasadoru u BiH Ahmetu Yildizu.

Na sastanku su dogovoreni tehnički detalji kampanje, koja će početi zajedničkom konferencijom za novinare koja je planirana za treći januar naredne godine i trebala bi trajati mjesec dana. Bit će promovisan jedinstven telefonski broj i broj žiro računa putem kojih će svi građani BiH moći uzeti učešće u ovoj humanoj akciji.

Cilj kampanje Jedan hljeb, jedan pokrivač za Siriju koja je pokrenuta u Turskoj, a provest će se u nekoliko zemalja svijeta je pomoći sirijskom narodu u hladnim zimskim danima.

Sukobi režima i narodnih pobunjenika u Siriji traju od 15. marta 2011. godine, kada je podignut ustanak protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, a do sada je ubijeno 46.176 osoba. Iz Sirije je protjerano više od pola miliona Sirijaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak