Je li Tužilaštvo BiH moglo bolje?

Radiosarajevo.ba
Je li Tužilaštvo BiH moglo bolje?

Kritike na rad Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH koje su u javnost iznijeli Dževad Galijašević, član Ekspertnog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala i Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS pokrenulo polemiku u koju se uključio i šef Posebnog odjela, David Schwendimann.

Na njegovo otvoreno pismo, ponovo su reagirali Dukić i Galijašević.

Galijašević: Tužilaštvo zakazalo u procesuiranju zločina islamskih ekstremista




Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević je u reagiranju na otvoreno pismo Davida Schwendimanna, šefa Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, naveo da odjeljenje koje vodi Schwendimann, do sada ništa nije uradilo na procesuiranju ratnih zločina u slučajevima "Tuzlanska kolona", "Dobrovoljačka ulica" i drugih zločina u Sarajevu.

Galijašević smatra da Tužilaštvo BiH ništa nije radilo na procesuiranju ratnih zločina odreda "El mudžahedin" u centralnoj Bosni i na Ozrenu, iako je Haško tužilaštvo na suđenju generalu Rasimu Deliću sasvim argumentovano dokazalo da su tamo počinjeni zločini.

"Ovo odjeljenje Tužilaštva BiH u dogovoru sa Odjeljenjem za organizovani kriminal i korupciju mora voditi uvezane predmete o zločinima odreda `El mudžahedin` i današnje prijetnje od terorizma", rekao je Galijašević Srni, reagujući na Schwendimannovu izjavu kojom je odbacio kao neosnovane tvrdnje Galijaševića da nijedan bošnjački general neće biti procesuiran za ratne zločine.

Galijašević je naveo da Posebno odjeljenje za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH ne radi svoj posao, naglasivši da su sasvim nepotrebne polemike putem medija sa članovima Ekspertskog tima koje služe stranim tužiocima i sudijama pred produženje njihovog mandata u BiH.

"Tužilaštvo BiH je trebalo prvo da procesuira one predmete koji su povezani sa Haškim tribunalom, a koje je Sud u Hagu sud odredio kao prioritetne", istakao je Galijašević.

On je naveo da je Tužilaštvo BiH samo trebalo da prepiše pravosnažnu presudu Haškog tribunala protiv generala Envera Hadžihasanovića i pukovnika Amira Kubure u kojoj je jasno određen datum kada na snagu stupa odgovornost Generalštaba Armije BiH i političkog vrha u Sarajevu.

Galijašević je dodao da su u haškoj presudi generalu Rasimu Deliću objašnjeni zločini koji su se desili na potezu Ozren-Vozuća i srednja Bosna.

"Schwendimannu treba pustiti video zapise koje su mudžahedini na Ozrenu sami o sebi snimali i da vidi da su ti snimci identični onima iz Irana, Avganistana i Čečenije“, zaključio je Galijašević.

Dukić: Schwendimann opstruiše rad na haškim predmetima



Na otvoreno pismo iz Tužilaštva, reagirao je i predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić koji smatra da zamjenik glavnog tužioca BiH Dejvid Schwendimann ponovno vrši opstrukciju rada na predmetima koje je Haški tribunal 2004. godine proslijedio na procesuiranje pravosuđu BiH.

"Nije mi poznato koji je još predmet o zločinima Atifa Dudaković nad Srbima potreban Schwendimannu da bi Tužilaštvo BiH konačno podiglo optužnicu", rekao je Dukić Srni, reagujući na izjavu Schwendimanna u kojoj je odbacio kao neosnovane tvrdnje člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževada Galijaševića da nijedan bošnjački general neće biti procesuiran za ratne zločine.

Dukić je odbacio tvrdnje da Savez logoraša RS na bilo koji način vrši pritisak na rad Tužilaštva i Suda BiH, ističući da srpski logoraši samo žele da ukažu na sporost i neefikasnost pravosuđa BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina nad srpskim narodom.

Schwendimann: Odlučan sam da uradim svoj posao

U pismu koje je zamjenik glavnog tužioca BiH i rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine BiH pri Tužilaštvu BiH David Schwendimann uputio medijima, reagirao je na ranije istupe Dukića i Galijaševića.

"Galijašević ima pravo da iznosi svoje mišljenje, ali to ne znači da je ono što je rekao činjenica ili da u to treba vjerovati", piše Schwendimann.

Dodaje kako "nije tajna da Posebno odjeljenje za ratne zločine trenutno razmatra materijale koji se odnose na Atifa Dudakovića i Sakiba Mahmuljina. Isto tako, nije tajna ni da će se u odgovarajuće vrijeme donijeti i neke odluke u oba ova slučaja, kao i po pitanjima s tim u vezi".



Schwendimann pretpostavlja da će biti neslaganja oko nekih odluka koje donese, ali, kako tvrdi, niko neće moći reći da ih nije donio na pošten način.

"U intervjuu za "Fokusu" Galijašević smiono izjavljuje da nijedan bošnjački general neće biti procesuiran sve dok sam ja rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine," podsjeća Schwendimann i dodaje da "Galijašević nije tužilac, te da nikada nije morao donijeti neku tužilačku odluku, kao i da ne snosi nikakvu odgovornost za svoje komentare".

Galijaševiću, ali predsjedniku Udruženja logoraša RS Branislavu Dukiću, za koga kaže da je neinformisana osoba i osoba ekstremnih nazora, Schwendimann je poručio da ne prima uputstva ni od koga kada je riječ o donošenju odluka o predmetima za koje sam odgovoran.

Schwendimann ističe da se već sastajao sa Dukićem i od njega sam primao informacije za koje smatra da su neke bile pouzdane, a neke nisu.

"S obzirom na ispoljenu nesposobnost da na pozitivan način sarađuje sa Tužilaštvom, utvrdio sam da ono što može ponuditi malo vrijedi i sve dok ne pokaže da ima nešto vrijedno i da je spreman da sarađuje sa nama, neću se zamarati njime", ističe Schwendimann.

Zamjenik glavnog tužioca BiH ističe da je čvrsto opredijeljen da pomogne BiH da izgradi i održi jedan čvrst, nezavisan sistem krivičnog pravosuđa, sistem koji će uživati povjerenje svih ljudi, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Schwendimann dodaje da brzina kojom radi Tužilaštvo BiH možda ne odgovara nikome, ali da i tužioci sada rade pametnije i ukoliko dobiju potrebnu podršku doći će do lica najodgovornijih za stvari koje su se desile tokom rata prije završetka mandata.

Za Sud BiH Schwendimann tvrdi da je to pravičan i nepristrasan sud koji pazi da tužioci imaju uporište u svojim dokazima, te da je riječ o pravosudnoj insituciji čiji rad uživa ugled ne samo u BiH već i u svijetu.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak