Javnost mora imati uvida u imovinske kartone

Radiosarajevo.ba
Javnost mora imati uvida u imovinske kartone

Udruženje građana 'Zašto ne' podržava tužbu Centralne Izborne Komisije protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka kojim se CIK-u zabranjuje objava ličnih podataka zvaničnika. UG 'Zašto ne' smatra da je ovakva praksa u potpunoj suprotnosti sa modernim demokratskim principima, te da je činjenica da javnost trenutno nema mogućnost uvida u imovinske kartone zvaničnika neprihvatljiva.

U saopćenju koje je ovo udruženje građana uputilo javnosti stoji i ovo: "Ovim putem pozivamo predstavnike nadležnih institucija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, prije svega Parlament BiH, da učine sve kako bi se ispravile sve nedosljednosti u zakonima u korist građana/ki BiH i njihovog prava da imaju uvid u ove informacije.

Osim toga, pozivamo Sud BiH da ovom bitnom pitanju da prioritet i da u što je moguće skorijem roku riješi ovaj predmet. Na kraju, pozivamo i CIK da u najskorijem mogućem roku, u koordinaciji sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka, ponovno omogući uvid u imovinske kartone zvaničnika tako što će sa kartona izbaciti sve lične podatke o pojedincima/kama koji su u sukobu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, te na taj način smanji negativne efekte ove prakse do konačnog rješenja, stoji u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak