Javna preduzeća (ni)su odbila pomoći Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Javna preduzeća (ni)su odbila pomoći Srebrenici

Ćamil Duraković
, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici izjavio je da je nekoliko „najvećih javnih preduzeća odbilo njihov zahtjev za pomoć u pokrivanju troškova“.
Prema zvaničnom spisku nestalih Srebreničana iz jula 1995, traga se za posmrtnim ostacima još 3.047 osoba

Duraković je dodao kako je pomoć za pripremu ovogodišnje kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici, koja će biti održana 11. jula, iskazala jedino Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i nekoliko općina: načelnik Milića Živko Jurošević i Općina Kakanj. "Od BH Telecoma, ElektroprivredeBosnalijeka, Općine Vogošća, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dobili smo negativan odgovor."

Bosnalijek nije negativno odgovorio

Ipak, čini se da je stvarna situacija nešto drugačija od ovih navoda, bar u dvije kompanije, gdje nikako nisu zadovoljni zbog, kako tvrde, netačne Durakovićeve izjave.

Zinaida Babović iz Bosnalijeka za Radiosarajevo.ba navodi da ova kompanija nije negativno odgovorila. Ona pojašnjava da je proces dodjele donacija u ovom dioničarskom društvu (a ne javnom preduzeću, kako je navedeno, op.a) zamrznut od početka juna, što je stalna praksa Bosnalijeka.

„Kako smo budžetom zadnje dvije godine posebno ograničeni, a u ovom, ljetnom periodu imamo godišnje skupštine, zatim godišnje odmore, mi se, jednostavno, prema budžetu određujemo. Tokom 2011. smo imali dvije pauze (...) cijeli proces je izrazito transparentan i sve se može vidjeti na našoj web-stranici, uključujući i vodič za dodjelu donacija“, kaže Babović.

Iz BH Telecoma također su decidni da nisu odbili saradnju sa Organizacionim odborom, već su „podnosioca zahtjeva obavijestili da će, u skladu sa zakonskom procedurom dodjele donacija, postupak dodjele donacija pravnim licima za tekuću godinu biti pokrenut nakon što Skupština Društva donese Odluku o izdvajanju sredstava za dodjelu donacija i na istu svoju saglasnost da resorno ministarstvo.

100,000 KM dosad iz Telecoma
Do zaključenja ovog teksta (u 16 sati) nismo uspjeli dobiti odgovor iz Elektroprivede BiH

„Također smo podnosioca zahtjeva i obavijestili o proceduri prijave na Javni konkurs za dodjelu donacija“, dodaju iz BH Telecoma. Iz ove kompanije su podsjetili da su proteklih godina za projekte na području Srebrenice izdvojili više od 100,000 KM.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo u odgovoru su nam, doslovno, samo naveli: „Međunarodni aerodrom Sarajevo dao (je) svoje obrazoloženje o finansiranju u dopisu upućenom Organizacionom odboru za obilježavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak