Jasenko Gazdić osuđen na 17. godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Jasenko Gazdić osuđen na 17. godina zatvora


Sudeće vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je prvostepenu presudu kojom se Jasko Gazdić oglašava krivim da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđuje se na kaznu zatvora od 17 godina.

Jasko Gazdić je kriv za sudjelovanje, od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine, u širokom i sistematičnom napadu vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike BiH, odnosno Republike Srpske, usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva općine Foča.

Kako se u presudi navodi, Gazdić je kao pripadnik srpskih vojnih snaga, upotrebom sile i prijetnje izvršio silovanje  žena, te putem fizičkog i psihičkog zlostavljanja omogućavao  i drugima da siluju te osobe te u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda vršio druga nečovječna djela prema civilima.

Optuženi Gazdić oslobođen je od optužbi za određene radnje iz optužnice, prema kojima se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke g) i k) u vezi sa članom 31. i članom 180. stav 1. KZBiH, iz razloga što nije dokazano da je optuženi počinio djela za koje se optužuje.

Sudeće vijeće, istovremeno, je donijelo i rješenje kojim se optuženom produžava pritvor zbog postojanja opasnosti od bijega.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci nakon izricanja presude, odnosno do 9. augusta 2013. godine, ili do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Ova presuda nije pravosnažna i protiv ove odluke je dozvoljena žalba koju će razmatrati Apelaciono odjeljenje ovog suda, saopćio je Sud BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak