Japan želi jače odnose sa BiH

Radiosarajevo.ba
Japan želi jače odnose sa BiH

Novoimenovani ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazai posjetio je danas predsjednika SDA i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH Sulejmana Tihića.

Ovom prilikom, ambasador Yamazai ponovio je opredijeljenost svoje zemlje da jača bilateralne odnose sa BiH. Izrazio je zadovoljstvo zbog postizanja političkog sporazuma predsjednika šest bh. političkih stranaka 28. decembra prošle godine, te nadu da će aktualno pitanje budžeta biti uskoro riješeno. Kada BiH dobije novu vladu, vjerujem da će biti ubrzan njen put prema članstvu u NATO i EU, kazao je ambasador, saopštili su iz SDA.

Predsjednik SDA je naglasio da su BiH i njen narod veoma zahvalni za pomoć koju Japan pruža našoj zemlji kako u ekonomskom, tako i političkom smislu. Tihić se interesirao za trenutno stanje u Japanu nakon što je u martu prošle godine tu zemlju zadesila velika nuklearna katastrofa i snažan cunami. Polako se oporavljamo, odgovorio je ambassador I nastavio: “Poslije Drugog svjetskog rata i svih nedaća koje su nas zadesile, mi smo se relativno brzo oporavili. Zato sam uvjeren da je naš zadatak mnogo lakši, nego onaj sa kojim su se tada suočili naši prethodnici”. 

Ambasador Japana također je istakao kako je, putujući po BiH, uočio kako ova zemlja ima dosta turističkog potencijala i kulturno-historijskog naslijeđa koje bi moglo biti interesantno za turiste iz Japana.

On je dodao da Sarajevo, uz bogatu kulturno-historijsku baštinu, ima velike potencijale za razvoj turizma, osobito zimskog.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak