Japan poziva na saniranje grčkog duga

Radiosarajevo.ba
Japan poziva na saniranje grčkog duga

Japanski ministar finansija Jun Azumi u utorak je apelovao na eurozonu da brzo i transparentno usvoji plan pomoći Grčkoj, čime bi se umirila tržišta i doprinijelo ograničenju naglog rasta vrijednosti jena u odnosu na euro.

 - Svjedoci smo da jen naglo jača, a euro slabi. Osjećaj neizvjesnosti ne može nestati ukoliko članice zone eura jasno ne pokažu tržištu da brzo primjenjuju plan pomoći Grčkoj, izjavio je Azumi na pres-konferenciji u Tokiju.
       
Tri od 17 članica eurozone tek treba da ratifikuju dogovor od 21. jula o primjeni drugog paketa pomoći Grčkoj i povećanju obima i ovlašćenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, prenosi AFP.
       
Ekonomista Japanskog centra za ekonomske studije, Ivan Celičev, izjavio je da je Japan posebno nestrpljiv da se riješi problem dužničke krize u eurozoni, zato što će, dokle god je taj problem prisutan, vrijednost japanskog jena težiti rastu.
      
Jaki jen u odnosu na druge svjetske valute prijeti da ugrozi oporavak japanske ekonomije od posljedica razornog potresa i cunamija sredinom marta, što je tu treću po veličini svjetsku ekonomiju gurnulo u recesiju.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak