Januarske penzije ipak u petak

Radiosarajevo.ba
Januarske penzije ipak u petak

Isplata januarskih penzija u FBiH počet će 5. Februara, u petak, po koeficijentu 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO na sjednici u Sarajevu.

Penzije za januar primit će više od 356.000 korisnika, zašto će Federalni zavod PIO morati osigurati 132 miliona KM, računajući i troškove isplate. Budući da je Federalni zavod u januaru ostvario priliv sredstava u iznosu od 117 miliona KM, što je nedovoljno za isplatu penzija na dosadašnjem nivou, Vlada FBiH će intervenirati sa 10 miliona KM, a Zavod će ostatak od sedam miliona osigurati iz tekućih prihoda.

Ovakav dogovor rezultat je sastanka održanog u pauzi sjednice Upravnog odbora sa premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem, resornim ministrima Vjekoslavom Bevandom i Pericom Jelečevićem, te menadžmentom Federalnog zavoda. Dogovoreno je da treba učiniti sve kako bi penzije ostale na istom nivou, uz konstataciju da treba iskoristiti sve finansijske mogućnosti i još aktivniju saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak