Jakob Finci kandidat Naše stranke za gradonačelnika

Radiosarajevo.ba
Jakob Finci kandidat Naše stranke za gradonačelnika

"Jakob Finci nestranački kandidat Naše Stranke za gradonačelnika Sarajeva...", napisao je na svom Twitter-profilu jedan od lidera ove stranke, proslavljeni bh. režiser Danis Tanović.

Informacija je ubrzo potvrđena i zvaničnim saopštenjem: „Naša stranka, shodno svojim principijelnim i programskim opredjeljenjima za ravnopravnost svih građana i građanki BiH u obavljanju funkcija izvršne vlasti, s ponosom objavljuje da je nestranački kandidat gospodin Jakob Finci prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva“

"Profesionalni i moralni integritet i privrženost razvoju i očuvanju iskonskih vrijednosti i duha grada Sarajeva čine gospodina Jakoba Fincija najkompetentnijim kandidatom", stoji u saopštenju.

Ranije se špekuliralo da bi ova stranka mogla predložiti penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka ili bivšeg SDP-ovca Bogića Bogićevića.

Predsjednik ove stranke Dennis Gratz jučer je kazao da još uvijek nije postignut sporazum sa SDP-om i SBB-om, ali da su spremni nastaviti pregovore.

S druge strane su SDA i SDU, čiji je kandidat za gradonačelnik Stjepan Kljujić.

Podsjetimo, Jakob Finci je dugogodišnji lider jevrejske zajednice u BiH, a službovao je i kao ambasador BiH u Švicarskoj. Zajedno sa Dervom Sejdićem dobio je presudu Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj je Ustav BiH diskriminatoran jer ne dopušta pripadnicima nekonstitutivnih naroda da budu članovi Predsjedništva BiH.

Ta je presuda osnov potencijalnih reformi Ustava BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak