Jadranko Prlić tri mjeseca na slobodi

Radiosarajevo.ba
Jadranko Prlić tri mjeseca na slobodi


Jednog od šestorice glavnih ljudi Herceg-Bosne optuženih za ratne zločine, Jadranka Prlića, Raspravno vijeće Haaškog tribunala odlučilo je pustiti na privremenu slobodu u trajanju od tri mjeseca.

Ante Nobilo: Hrvatska će biti proglašena agresorom

Bivši premijer samoproglašene paradržave Herceg-Bosne čeka prvostepenu presudu, zajedno sa Slobodanom Praljkom, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislava Pušića.

Raspravno vijeće je redovno odbijalo zahtjeve herceg-bosanske šestorke, ali je sada uvažilo zahtjev bivšeg premijera Herceg-Bosne i kasnijeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Raspravno je vijeće u odluci kojom se odobrava zahtjev za puštanjem na privremenu slobodu napisalo kako bi zbog kompleksnosti i opsega predmeta odlučivanje trojice sudija o presudi moglo potrajati te je odlučilo pustiti Prlića na slobodu s tim da datum njegova izlaska iz pritvora kao i uvjeti boravka na slobodi ostaju tajni odlukom suda.

Garancije za Prlićev boravak daje Republika Hrvatska, a boravit će na području Zagreba, prenosi Hina.

Prlić je u pritvoru, zajedno sa još petoricom zvaničnika Herceg-Bosne, od aprila 2004. Premijera Prlića, ministra obrane Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Petkovića i Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Pušića, optužuje se za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja „velike Hrvatske“.

Tužilaštvo je u završnim riječima zatražilo da ih se proglasi krivima te su tužioci za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su odbrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haaškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset hiljada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak