Jablanica: Požari lokalizirani, ali još uvijek aktivni

Radiosarajevo.ba
Jablanica: Požari lokalizirani, ali još uvijek aktivni

Požari na području Jablanice još uvijek aktivni, ali je zaustavljeno njihovo napredovanje, potvrdio je za agenciju Anadolija pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić.

“Još uvijek gori, ali smo na neki način uspjeli zaokružiti i zaustaviti  napredovanje vatrene stihije”, kazao je Nezirić, dodavši da od kiše koja je padala tokom oći nije bilo neke velike koristi, jer je kratko trajala.

On je dodao kako postoji još puno mjesta na kojima su jaka žarišta. Prema njegovim riječima, i dalje gore borovi panjevi ili sirovi borovi.

“S obzirom na to da se nalaze na nepristupačnim dijelovima u stijenama, moguće je daljnje obrušavanje i širenje vatre. Ipak, trenutno nemamo direktnog napredovanja vatre, to smo uspjeli zaustaviti na oba požarišta”, pojasnio je Nezirić.

Nezirić je napomenuo da je najkritičnija tačka požarišta oko Jablanice iza Donje Jablanice, prema planini Plasi, te da je juče u rejonu Draganjske planine zaustavljeno napredovanje vatre.

Na terenu su i danas vatrogasci i mještani, a u ranim jutarnjim satima požar su gasili helikopteri Oružanih snaga BiH (OSBiH).

“Na oba lokaliteta djelovala su dva helikoptera. Očekujemo njihovo djelovanje i u popodnevnim satima”, pojasnio je Nezirić i dodao da je na području Jablanice već sada veoma toplo, da temperatura i dalje raste, a samim tim i mogućnost od širenja sadašnjih i pojave novih požara.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić rekao je za agenciju Anadolija da je stanje na području Jablanice danas puno bolje nego prethodnih dana.

Vezano: Jedan Kanader košta koliko visina štete od jednog većeg požara

“Očekujemo da nakon današnjeg angažovanja snaga na terenu i Oružanih snaga moglo da dođe do potpunog gašenja požara ukoliko se ne dese neke nepredviđene stvari”, pojasnio je Agić.

Govoreći o angažovanju helikoptera OSBiH na ovom terenu, Agić je rekao da će Ministarstvo uputiti zahtjev, odnosno potvrditi potrebu angažovanja OSBiH te da prema sadašnjim informacijama nema potrebe za traženjem međunarodne pomoći.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak