Jablanica: Potrebno stalno djelovanje iz zraka

Radiosarajevo.ba
Jablanica: Potrebno stalno djelovanje iz zraka

Juče je u kasnim popodnevnim satima na području općine Jablanica puhao vjetar zapadnog smjera koji je uzrokovao širenje požara u pravcu mjesne zajednice Doljani. Oko 19 sati, na dvije požarne linije u ovom pravcu bile su zahvaćene otvorenim plamenom koji se veoma brzo širio sa vrha brda, spuštajući se niz strminu, saopćeno je iz Općine Jablanica, javlja Fena.

Jedan helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je djelovao od 18.10 do 19.50 sati na požarnoj liniji u pravcu naselja Slatina, u cilju zaustavljanja kretanja vatre prema naselju. Na ostalim požarištima nema vidljivih znakova postojanja požarnih čvorišta. 

U toku dana na ovim požarištima u par navrata pala je manja količina kiše, te se uz pomoć vatrogasaca na terenu uspjelo ovladati ovim požarištima.

Požarne linije prema brani HE Jablanica i naselju Mirke bile su aktivne tokom cijelog dana. U toku dana oko Jablanice su se često smjenjivale vremenske prilike, od guste magle do 10,30 sati, postepenog razvedravanja, preko razvoja naoblake i prolazne kiše. Došlo je do promjene smjera vjetra, od južnog ka zapadnom strujanju, što je u pojedinim vremenskim intervalima imalo različit odraz na stanje požarišta.

Da bi se spriječilo daljnje napredovanje požara u toku današnjeg dana potrebno je stalno djelovanje iz zraka. Obzirom na dužinu požarnih linija i veličinu opožarene površine potrebno je djelovanje više helikoptera, pa čak i kanadera. Trenutno oko Jablanice je primjetno prisustvo oblaka i nema većih vazdušnih strujanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak