'Izručenje Keljmendija zavisi od volje ministra pravde'

Radiosarajevo.ba
'Izručenje Keljmendija zavisi od volje ministra pravde'


Hajredin Kuči, kosovski ministar pravde, izjavio je danas da će se u slučaju izručenja  Nasera Keljmendija, koje je zatražila Bosna i Hercegovina, postupiti po Ustavu i zakonu Kosova.

Kako agencije prenose, Kuči je izjavio da o eventualnom izručenju Keljmendija prethodno treba da se izjasni sud, a da je konačna odluka o izručenju u nadležnosti ministra pravde.

Keljemendija, koji se sumnjiči za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom narkotika i krivičnim djelom ubistva, u nedjelju uvečer uhapsila je kosovska policija

"Ustav predviđa da građani Kosova mogu da budu izručeni drugoj državi samo ako postoji sporazum. U konkretnom slučaju Kosovo nema sporazum sa Bosnom i Hercegovinom i ovo pitanje ostaje u nadležnosti i volji ministra pravde", rekao je Kuči.

On je pohvalio rad kosovske policije i pravosuđa koji su preduzeli mjere koje, kako je rekao, nije mogla da preduzme ni jedna druga država u regionu.

Upitan da li postoji opasnost da EULEX može da koristiti veze koje je ranije koristio UNMIK i da izruči Keljmendija, Kuči je rekao da ne želi da se miješa u ta ovlaštenja i dodao da do izručenja može da dođe samo prema kosovskim zakonima.

Ministarstvo pravde BiH uputilo je juče molbu Euleksu za izručenje Keljmendija pravosuđu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak