Izručenje Divjaka Srbiji nezamislivo

Radiosarajevo.ba
Izručenje Divjaka Srbiji nezamislivo

Austrija smatra "nezamislivim" da isporuči Srbiji nekadašnjeg generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je uhapšen u Beču zbog optužbi sa je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, rekao je austrijski šef diplomatije Michael Schpindeleger , prenosi Srna.

"Prema mišljenju naših eksperata za međunarodno pravo, izručenje Jovana Divjaka Srbiji je nezamislivo", rekao je Schpindeleger za današnji bečki list "Kurir".

Divjak bi mogao ostati nekoliko sedmica u pritvoru dok Austrija pribavi i analizira dokumente koji potkrepljuju zahtjev Srbije za izručenjem, rekao je portparol tužilaštva Friedrich Koehl za France Presse.

U pismu, koje je ambasador BiH u Austriji Haris Hrle pročitao na Federalnoj TV, Divjak je naveo da se ne osjeća krivim. "Djelovao sam tako da izbjegne ozbiljniju tragediju. Uvjeravam vas da će istina i pravda ovaj put pobijediti", rekao je on.

Bečki advokat penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, stručnjak za pravna pitanja ekstradicije, danas će se susresti s Divjakom. Advokat se jučer detaljno upoznao s materijalom, među kojim ima i dosta dokumenata pristiglih iz Bosne i Hercegovine iz relevantnih ministarstava, kao i dokumenata koji su bili relevantni za slučaj Ganić.       

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak