Izrada E-portala KS u završnoj fazi, za testiranje odabrana četiri servisa: Evo šta donosi građanima

0
Radiosarajevo.ba

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog posebnog Radnog tijela, odabrala četiri servisa koja idu u testnu fazu u septembru 2024. godine, a sve u cilju puštanja u rad kantonalnog E-portala kao centralnog mjesta za pružanje usluga građanima digitalnim putem.

Ovim je, nakon usvajanja Nacrta zakona o elektronskom upravljanju u Kantonu Sarajevo, čije stupanje na snagu je preduslov puštanja u rad E-portala, napravljen jos jedan važan iskorak u procesu digitalne transformacije Kantona Sarajevo.

Odabrani servisi se odnose na digitalizaciju postupka izdavanja potvrde o redovnom školovanju (osnovno, srednje i univerzitetsko obrazovanje) koja se koristi za ostvarivanje niza prava poput zdravstvenog osiguranja i slično, postupka apliciranja za učeničke/studentske stipendije, postupka izdavanja potvrde o prebivalištu (CIPS) za potrebe upravnih postupaka u svim organima uprave Kantona Sarajevo, kao i postupku izdavanja izvoda iz Registra udruženja u Kantonu Sarajevo.

Uznemirujuće: Objavljen snimak jučerašnje pucnjave u sarajevskom naselju Šip

Ovim se stvaraju pretpostavke da navedenu potvrdu o redovnom školovanju i potvrdu o prebivalištu postupajući službenici pribavljaju službenim putem, bez obaveze građana da ih ishoduju odlazeći lično na šaltere institucija koje ih izdaju. Time se s građana skida teret prikupljanja podataka do kojih organi mogu doći međusobnim uvezivanjem i razmjenom podataka elektronskim putem.

Postupak apliciranja za stipendije treba omogućiti da se zahtjev i kompletna dokumentacija dostavljaju elektronski pri čemu dio dokumentacije pribavlja sam postupajući organ po službenoj dužnosti, a udruženjima registrovanim na području Kantona Sarajevo će biti olakšano ishodovanje izvoda iz registra koji im je potreban za apliciranje na javne pozive i u druge svrhe, jer će zahtjev za izdavanje izvoda moći podnijeti elektronskim putem, a izvod će im moći biti elektronski i dostavljen.

Ministarstvo pravde i uprave KS koordinira svim aktivnostima koje se tiču digitalizacije javne uprave u KS, uključujući i uspostavu i puštanje u rad E-portala.

Aktivno se radi i na pribavljanju elektronskih potpisa za sve kantonalne organe uprave i institucije, a nakon što su ih već ranije dobili ministri u Vladi, kako bi se omogućilo bespapirno poslovanje unutar kantonalnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak