Izmjenom zakona do legalizacije kriminala

Radiosarajevo.ba
Izmjenom zakona do legalizacije kriminala

Izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH - koje je na sjednici, 24. aprila, utvrdila Interresorna radna grupa - ne samo da su u potpunosti učinile bespredmetnim taj akt već su definitivno pokušaj legaliziranja kriminala i korupcije izabranih i imenovanih zvaničnika u BiH, saopćio je Transparency International BiH.

„Osim što su ranije izglasali da se iz odredbi ovog zakona u potpunosti izuzmu savjetnici, značajno se reducira broj bliskih srodnika izabranih zvaničnika na koji će se ubuduće primjenjivati njegove odredbe, te se ukida sankcija zabrane kandidovanja, iako je Ustavni sud BiH ocijenio da ona nije u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim građanskim slobodama, a nije zamijenjena drugom adekvatnom sankcijom“, poručuju iz organizacije, javila je Fena.

Kako obesmisliti sukob interesa?

Naknadno su izvršene i nove korekcije koje su potpuno urušile i obesmislile sukob interesa, odnosno njegovu prevenciju: 

„Tako je na sjednici Interresorne radne grupe napravljen presedan pa je naknadnom intervencijom, a na prijedlog Nermine Zaimović-Uzunović iz SDP-a iz već utvrđenih izmjena izuzeta odredba da se nespojivost s javnom funkcijom izabranog i imenovanog zvaničnika odnosi i na istovremeno obavljanje pozicija direktora javnih i drugih ustanova. Ovaj prijedlog, po kojem bi se sve do sada sankcionirane osobe amnestirale od odgovornosti, jasno ukazuje da su se izabrani zvaničnici umjesto borbi protiv kriminala i korupcije okrenuli ka njihovom legalnom uvođenju u institucije BiH“, smatraju u TIBiH.

U saopštenju se navodi i da će, ako Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH prihvati utvrđene izmjene i dopune, to parlamentarno tijelo koje treba da štiti Ustav BiH i zakonitost biti u funkciji njihovog urušavanja.

Više od 50 posto izmjena

„S obzirom na to da rješenja koja je utvrdila Interresorna radna grupa sadrže više od 50 posto suštinskih promjena aktualnog zakona, ni u kom slučaju se ne može raditi o izmjenama i dopunama već donošenju potpuno novog akta. Interresorna radna grupa nema mandat za donošenje novog već za izmjene postojećeg zakona. 

Ako Ustavnopravna komisija podrži ove principe njeni članovi će svojim glasom zapravo suspendovati zakonitost i ustavnost donošenja rješenja u Parlamentu BiH“, zaključili su u organizaciji. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak