Izmijenjena optužnica protiv Ilije Jurišića

Radiosarajevo.ba
Izmijenjena optužnica protiv Ilije Jurišića
Pred Okružnim sudom u Beogradu, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zatražilo je da se Ilija Juršić iz Tuzle proglasi krivim i po zakonu osudi. Visinu kazne nisu precizirali. Zanimljivo je da je Tužilaštvo izmijenilo optužnicu neposredno pred kraj ovog suđenja.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo krivnju Ilije Jurišića za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Zamjenik tužioca Milan Petrović je kazao kako je nedvojbeno utvrđeno da je optuženi tog dana kao dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, a nakon što je od svog pretpostavljenog primio naredbu za napad, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se povlačila.

Međutim, pred iznošenje završnih riječi optužnica je izmijenjena. Kako su kazali Federalnoj televiziji iz time Jurišićeve odbrane, izmjena je dijelom kozmetička, jer se ne navodi koju naredbu je Jurišić izdao, a izmijenjen je i broj stradalih u Tuzlanskoj koloni.

Od prvobitna najmanje 92 poginula i 33 ranjena pripadnika JNA, sada u optužnici stoji da je poginuo najmanje 51, a najmanje 50 vojnika ranjeno.

"Optužnica je Iliji Jurišiću uručena u petak u 22 sata, kad je spavao u zatvoru. Advokat Stevan Prohić je dobio tu optužnicu u 18 sati poslijepodne, a Đorđe Dozet pet minuta prije početka glavne rasprave. To govori o igri koju Vukčević diktira i sudu i odbrani i Iliji Jurišiću", kaže Sinan Alić, predsjednik Udruženja “Istina, pravda i pomirenje”.

Niko iz Tužilaštva Srbije nije odgovarao na pozive da odgovori na pitanja o izmjenama optužnice pred kraj suđenja.

Odbrana Ilije Jurišića završne će riječi iznijeti sutra, a sudu će se obratiti i sam Jurišić. Presuda bi trebala uslijediti u idućih nekoliko dana.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak