Izlila se Drina u Semberiji

Radiosarajevo.ba
Izlila se Drina u Semberiji

Na području nekoliko priobalnih bijeljinskih naselja danas se izlila rijeka Drina, prenose agencije.

Pod vodom su dijelovi naselja Amajlije, Janja i Popovi.

Šef Odsjeka Civilne zaštite općine Bijeljina Drago Ristić kazao je za Radio RS-a da će Drina u večernjim satima u donjem toku imati protok od 1.700 kubnih metara u sekundi.

Veoma je visok vodostaj rječice Janja, što može dodatno zakomplikovati situaciju i dovesti do plavljenja.

„Ukoliko bude potrebe vršit će se i mobilazcija i po potrebi evakuacija, ako se neko zadesi u ugroženom području“, rekao je Ristić.

Kiša koja neprestano pada pruzrokovala je porast vodostaja Save u Semberiji, a jutros je u Rači izmjeren vodostaj od 665 centimetara i uvedene su redovne mjere odbrane od poplava.

Manje rječice Gnjica i Lukavac, pritoke Save, već su poplavile lokalni put, poljoprivredno zemljište i šumu u naseljima Donja Bukovica i Novi, gdje je presječen lokalni put.

Civilna zaštita Bijeljine snabdjela je lokalno stanovništvo gumenim čizmama, svo ljudstvo je u pripravnosti, organizirano je stalno praćenje vodostaja, a stanovništvo je obaviješteno o opasnosti od poplava.

Vezano:
Zbog poplava otežan saobraćaj na putu M-17
U Osjeku stanje i dalje kritično



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak