Izetbegović: Tihić i ja možemo prevazići podjele

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Tihić i ja možemo prevazići podjele


U Stranci demokratske akcije ne postoje ideološke frakcije, i Sulejman Tihić i ja radimo za narod i državu. Kazao je to, između ostalog, u intervjuu za agenciju Fena jedan od čelnika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Podsjetimo, SDA ove godine neće održati Kongres, nego Konvenciju, što je kompromisni stav dviju struja koje predvode Tihić i Izetbegović. Na Konvenciji će za predsjednika stranke ponovno biti izabran Sulejman Tihić, a za potpredsjednika Izetbegović.

Konvecijom će biti napravljen kompromis podjele uticaja fifti-fifti kakav dosad nismo vidjeli u bh. političkoj praksi“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje hoće li to moći funkcionirati, odgovorio je da će taj odnos pola-pola biti primijenjen samo na Predsjedništvo SDA.

„Ali i tu smo predsjednik Sulejman Tihić i ja saglasni o većini imena. I članstvo SDA, i predsjednik Tihić, a i ja smo se kroz decenijska iskušenja naučili strpljivosti i prihvatanju kompromisa. Ni tu stranku, niti nas dvojicu život i okolnosti nisu razmazili. SDA nema ideološke frakcije, ali postoje različita gledanja u stranačkoj bazi kada je u pitanju liderstvo“, kaže Izetbegović.

Ističe kako je uvjeren da će i on i Tihić prevazići podjele, „staviti u drugi plan vlastito pozicioniranje, i raditi za narod i državu. Iujediniti SDA na platformi tog rada i takvog pristupa“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak